Izvor: RTS, Youtube

crashAutomobil uleteo u masu ljudi, koji su posmatrali svečanu povorku povodom holandskog nacionalnog praznika Kraljičinog dana, u kojoj su bili i kraljica Beatrisa i članovi njene porodice. Četvoro poginulih, više povređenih.

U incidentu kada je jedan automobil uleteo u masu, koja je posmatrala svečanu povorku povodom holandskog nacionalnog praznika Kraljičinog dana, u kojoj su bili i kraljica Beatrisa i pripadnici kraljevske porodice, četiri osobe su poginule a nekoliko povređeno.

Televizijski snimci pokazuju da je automobil, pošto je uleteo u masu u gradu Apeldornu, nastavio da se kreće velikom brzinom pre nego što se zaustavio udarivši u jedan kameni spomenik u centru grada, koji se nalazi oko 90 kilometara istočno od Amsterdama.

Holandski mediji navode da među žrtvama i povređenima nema pripadnika kraljevske porodice, kao i da je vozač automobila uhapšen.

Automobil koji je uleteo u masu je prethodno bio jako oštećen. Motiv napada nije poznat, a identitet vozača nije saopšten.

Vlada je otkazala sve preostale zvanične aktivnosti na tradicionalni praznik kada građani izlaze na ulice, jedu, piju i prodaju korišćene stvari.

Kraljičin dan je nacionalni praznik u Holandiji i zvanično se obeležava 30. aprila, iako je kraljica Beatrisa rođena 31. januara.

Naime, 30. aprila 1909. godine je rođena kraljica Julijana po čijem rođendanu se i obeležava praznik. Kraljica Julijana je vladala pre kraljice Beatrise od 6. septembra 1948. do 30. aprila 1980.

Holanđani tog dana prodaju stvari na uličnim prodajama, održavaju brojne koncerte i ulične performanse.

Advertisements