Izvor: Seebiz

cgmodAgencija Moody’s smanjila je kreditni rejting Crne Gore koji se odnosi na dugove Vlade, sa Ba2 na Ba3, sa negativnom opštom ocjenom. »Ekonomska recesija vjerovatno će uzrokovati pad Vladinih prihoda i veći dug, koji će potrajati neko vrijeme«, ocijenio je viši analitičar Moody’sa, Kenneth Orchard.

On smatra da problemi u proizvodnji i bankarskom sektoru mogu proizvesti veći dug ukoliko Vlada nastavi da podržava kompanije sa problemima. Ta agencija za kreditni rejting prognozira “stezanje” crnogorske ekonomije od četiri odsto ove godine, uz napomenu da postoje znatne neizvjesnosti oko prognoza.

Orchard je objasnio da će Crna Gora biti “gadno” pogođena recesijom u ostatku Evrope, zaustavljenim bumom nekretnina i nedostatkom likvidnosti u bankarskom sektoru.

»Ukoliko se ima u vidu prethodni talas kredita i cijene nekretnina, postoji mogućnost da će predstojeća recesija biti ozbiljnija od prognoza«, upozorava Orchard.

Veličina crnogorske ekonomije, kako se navodi u Izvještaju koji prenosi agencija Reuters, ostavlja mogućnost rasta, ukoliko se realizuju jedan ili dva velika investiciona projekta. Moody’s smatra da će Vlada morati da obezbijedi finansijsku podršku važnim kompanijama iz privatnog sektora.

Globalna ekonomska kriza, kako podsjeća ta agencija, iskušava i održivost dva najveća crnogorska izvoznika, podgoričkog Kombinata aluminijuma i nikšićke Željezare.

»Crnogorska Vlada moraće, u sadašnjem međunarodnom okruženju, da se bori da finansira cjelokupne zahtjeve privatnih kreditora za zaduživanjem. Ukoliko ne bude značajnog napretka u evropskom bankarskom sektoru narednih pola godine, Vlada će biti prinuđena da traži pomoć od oficijelnih izvora, kao što je Međunarodni monetarni fond (MMF)«, naveo je Orchard.

U izvještaju se dodaje da bi program sa MMF-om mogao Crnoj Gori stvoriti mogućnost dodatne makro-finansijske podrške Evropske unije.

Advertisements