Izvor: Mina

nato1NATO je naredio protjerivanje dvojice ruskih diplomata kao odgovor na najveći špijunski skandal u istoriji Alijanse, u okviru kojeg je visoki estonski diplomata osuđen na zatvorsku kaznu zbog odavanja tajni Alijanse Moskvi.

Portparol NATO Džems Apaturaj nije želio da komentariše te navode uz obrazloženje da je riječ o “obavještajnim pitanjima”, ali je diplomata Alijanse potvrdio izvještaj o protjerivanju Rusa, prenio je Rojters.

“Dvojici ruskih diplomata rečeno je da ovdje nijesu poželjni”, rekao je diplomata, koji je želeo da ostane anoniman.

Prema navodima “Fajnašenel tajmsu”, jedan od protjeranih diplomata je sin ruskog ambasadora u Evropskoj uniji, Vladimira Čižova.

Dvojica Rusa su bili službenici ruske misije pri NATO, ali list je prenio, pozivajući se na izvore iz Alijanse, da se vjeruje da su radili kao obavještajni agenti.

Oni nijesu bili direktno umiješani u špijunsku aferu, ali izvori iz NATO tvrde da je skandal naneo toliku štetu bezbjednosti Alijanse da je bila prinuđena da oštro reaguje.

Estonski diplomata Herman Sim (61) osuđen je u februaru pred sudom u Talinu na 12 godina zatvora zbog špijunaže. On je proglašen krivim zbog odavanja bezbjednosnih i diplomatskih tajni Alijanse Rusiji.

Istražitelji su nazvali taj slučaj “najvećim špijunskim skandalom u istoriji NATO”. Sim je, kako je utvrdila istraga, proslijedio više od 2.000 stranica informacija ruskim obavještajcima.

Advertisements