Izvor: Mina, The Real News

wsGrupi od bar šest od 19 najvećih američkih banaka neophodan je dodatni kapital da bi izašle iz krize, pokazali su preliminarni rezultati Vladinog istraživanja.

“I dok će samo pojedine banke možda dobiti dodatnu Vladinu injekciju u kešu, većina potrebnog dodatnog kapitala vjerovatno će biti omogućena pretvaranjem preferencijalnih akcija u obične”, kazao je izvor koji je prisustvovao sastanku u Vladi posvećenom ovoj temi.

Preferencijalne akcije su hartije od vrijednosti koje obično ne daju glasačka prava njihovim vlasnicima, ali im omogućavaju prvenstvo prilikom isplate dividendi u odnosu na imaoce običnih akcija.

Vlada želi da što bolje budu iskorišćena sredstva iz njenog paketa pomoći bankarskom sektoru, vrijednog 700 milijardi USD, koji je usvojen prošle godine, prenosi Blumberg /Bloomberg/.

Ministar finansija Timoti Gejtner /Timothy Geithner/ prošle sedmice je rekao da je u paketu ostalo još svega 109,6 milijardi USD.

Uprava američke centralne banke, Federalne rezervi (FED), trenutno razmatra zahtjeve banaka za koje je utvrđeno da im je potrebna dodatna zaštita od gubitaka. Među njima su, kako se spekuliše, i džinovi kao što su Sitigrup /Citigroup/ i Benk ov Amerika /Bank of America/.

Insistirajući na konverziji akcija, umjesto davanja državne pomoći, Vlada pokušava da omogući bankama oporavak bez političkih problema kakve je izazvao prethodni talas pomoći bankarskom sektoru, što je uticalo na negodovanje javnosti, ali i dijela Kongresa.

Rizik je, međutim, ukazuju upućeni, da će banke umnožiti broj akcionara, a pomoć neće biti dovoljna za nastavak njihovog nesmetanog poslovanja.

Konačni rezultati provjere trebalo bi da budu objavljeni naredne sedmice, a prethodno će predsjednik FED-a, Ben Bernanke, Gejtner i predstavnici regulatornih organa sastati da razgovaraju o njima.

Gejtner je ranije kazao da banke mogu da povećaju kapital na više načina, uključujući konvertovanje preferencijalnih akcija koje je Vlada dobila u zamjenu za injekcije kapitala iz prošle godine, nabavku novca od privatnih fondova ili obezbjeđivanje više finansijskih sredstava pomoću budžeta.

Još jedna opcija je konvertovanje preferencijalnih akcija koje su u privatnom vlasništvu.

S druge strane ekonomski geopolitičar William Engdahl autor bestselera o nafti i geopolitici pod naslovom “Vijek rata: angloamerička naftna politika i novi svjetski poredak” smatra da se predsjednik Obama mora suprotstaviti “oligarsima” sa Wall Streeta ukoliko želi da riješi ekonomsku krizu.

Advertisements