Izvor: Jutarnji list

pukanicubistvoSreten Jocić požurivao je ubojstvo Ive Pukanića od izvršitelja ubojstva i bio je spreman, osim 1,5 milijuna eura koliko je bilo osigurano, i dodatno nagraditi egzekutore. Taj dio svjedoka pokajnika, kao i niz drugih dokaza o Jocićevoj umiješanosti u Pukanićevu likvidaciju, srbijanskim kolegama predočili su hrvatski tužitelji i policajci prošli petak.

Prema pokajnikovu iskazu, Jocić ih je požurivao jer se bojao da bi Pukanić mogao nekome u Beogradu, gdje je trebao doputovati, ispričati nešto slično što je rekao i talijanskim istražiteljima o “duhanskoj mafiji”.

Važnu ulogu u novoj fazi istrage Pukanićeva ubojstva imala je i Uprava za zatvorski sustav koja je zaplijenila pismo Roberta Matanića u kojem je on navodno tražio ubojstvo bivšeg suradnika, a sutra pokajnika.

Ono je nađeno skriveno u peti cipele jednog pritvorenika, a otkrili su ga pri pretresu pravosudni policajci.

Suočen s navodima iz tog pisma, Matanićev bivši suradnik pristao je na suradnju s pravosuđem. Pokajnik se u svom iskazu dotaknuo i “poslova po Bugarskoj” koji su odrađivani za Jocića.

Iako je istraga trenutno usmjerena na ubojstvo Ive Pukanića i Nike Franjića, uskoro bi se mogao otvoriti i dosje neriješenih bugarskih likvidacija. Jedan od onih s kojima se Jocić sukobio je i Bojko Borisov, njegov negdašnji zaštitnik iz sigurnosnog sustava, sofijski gradonačelnik i kandidat za bugarskog premijera.

Pokajnik je rekao da je i on imao svoju ulogu u organizaciji atentata, tvrdi je da je vidio eksplozivnu napravu, te da je za Jocićeva kuma Sretena Đurovića odrađivao neki šverc oružja vlakom za Nizozemsku. Tvrdio je da je i Đurovića prvi put vidio u Nizozemskoj, a susretao ga je i nakon toga.

Branitelji okrivljenih prigovorili su pokajnikovu iskazu tvrdeći da ima osobne motive za “pakiranje” prije svega Mataniću i Jociću.

No, u međuvremenu su provjeravani neki dijelovi iskaza, koji su se poklopili s iskazima još nekih okrivljenika za Pukanićevo ubojstvo. Ali, njegov iskaz se u dijelu ne poklapa s Matanićevim iskazom s kraja prosinca. Branitelji su predložili i ispitivanje jednog poznatog poduzetnika iz Istre radi provjere dijela pokajnikova iskaza, ali sud je to odbio.

Inače, Robert Matanić nakon uhićenja policiji je rekao da mu je Sreten Đurović prenio poruku Stanka Subotića Caneta  da je Cane Đuroviću nudio od 300 do 500 tisuća eura za Pukanićevu likvidaciju. Matanić je tvrdio da je osobno odlazio u Crnu Goru na sastanke s izvjesnim Vuletom, te spominjao svoje veze s Milošem Peruničićem, Žarkom Pavlovićem i Đurovićem.

Njega je pokajnik spomenuo kao osobu preko koje se navodno posredovalo u planiranju oslobađanja Roberta Matanića iz zatvora u Sremskoj Mitrovici u ljeto 2007. godine. Tako je srbijanska policija iz sremskomitrovičkog zatvora premjestila Miloša Peruničića, kojeg je Matanić upoznao u zatvoru u Mitrovici.

Srbijanska policija zasad nema nikakvih tragova ni gdje su Željko Milovanović i Bojan Gudurić, koji su također pod istragom za Pukanićevu likvidaciju. Pretpostavlja se da su i oni možda likvidirani kao ljudi koji previše znaju.

Ne zna se ni gdje je Milenko Kuzmanović koji je bio uhićen zbog pomaganja Pukanićevim ubojicama, ali je pušten iz pritvora.

Joca Amsterdam, nakon uhićenja u ponedjeljak popodne, noć i prijepodne u utorak je proveo u policiji.

Iz izvora bliskih policiji doznali smo da se Jocić nije želio očitovati o sumnji da je sudjelovao u organiziranju ubojstva suvlasnika Nacionala Ive Pukanića i njegova suradnika Nikice Franjića 23. listopada prošle godine u Zagrebu.

Advertisements