Izvor: Seebiz

nyfluStanje sa svinjskom gripom u SAD-u u utorak se pogoršalo, nakon što su vlasti objavile da su se razbolile stotine učenika u školi u New Yorku, a savezna epidemiološka služba je upozorila da očekuje širenje bolesti, uključujući i smrtne slučajeve. Kuba je u utorak obustavila letove za Meksiko, kao prva zemlja koja je zabranila putovanja u epicentar epidemije, javljaju američke TV postaje.

Gradonačelnik Mexico Citya u utorak je proširio zabranu javnih okupljanja, zatvarajući teretane i bazene, te naloživši restoranima da se ograniče samo na ‘take out’ uslugu.

U školi, koja je s 2.700 učenika najveća Rimokatolička škola u SAD-u, “više stotina učenika se razboljelo sa simptomima koji su najvjerojatnije svinjska gripa”.

Potvrđeni slučajevi gripe izviješteni su prvi put iz Novog Zelanda i Izraela, nakon SAD-a, Kanade, Velike Britanije i Španjolske.

Meksičke vlasti izvijestile su da je svinjska gripa do sada ubila više od 150 ljudi, a američki Centar za nadzor i prevenciju bolesti (CDC), potvrdio je 64 slučaja u pet saveznih država, najviše, 45, u New Yorku.

“Očekujem da ćemo vidjeti smrtne slučajeve od ove zaraze”, rekao je Richard Besser, direktor CDC-a na brifingu za novinare.

Američki predsjednik Barack Obama zatražio je od Kongresa 1,5 milijardi dolara, za hitno finaciranje nacionalne borbe s epidemijom. U New Yorku postoje znakovi da se virus proširio dalje od srednje škole St. Francis Preparatory, gdje je zabilježeno 45 oboljelih. Zaraza je izbila prošloga tjedna nakon povratka skupine učenika s proljetnog odmora u meksičkom Cancunu.

U školi, koja je s 2.700 učenika najveća Rimokatolička škola u SAD-u, “više stotina učenika se razboljelo sa simptomima koji su najvjerojatnije svinjska gripa”, rekao je newyorški povjerenik za zdravstvo Thomas Frieden. Ti novi slučajevi još nisu potvrđeni.

Dvanaest profesora iz iste škole, također je javilo da ima iste simptome, rekao je direktor fra. Leonard Conway. Obližnja javna škola za djecu s posebnim potrebama u utorak je također zatvorena, nakon što je više od 80 učenika javilo da je bolesno.

MEXICO CITY – Gradska uprava Mexico Cityja naredila je u utorak zatvaranje za javnost svih restorana, kafića, barova, diskoteka i plesnih klubova u gradu kako bi se ograničila svinjska gripa, koja je prema podacima ministarstva zdravstva vjerojatno uzrokovala smrt 159 osoba u zemlji.

Ministar zdravstva Jose Angel Cordova rekao je da se vjeruje kako je od gripe u Meksiku umrlo 159 osoba, premda se svi ti slučajevi ne mogu sa sigurnošću pripisati novome soju svinjske gripe.

Cordova je na konferenciji za tisak kazao da se više od 1300 osoba nalazi u bolnicama sa simptomima gripe, od kojih su neki u teškom stanju, te da ukupno ima oko 2500 sumnjivih slučajeva te bolesti.

Vlada je najavila i zatvaranje “svih arheoloških nalazišta” u zemlji do “nove naredbe”. Kafići i restorani u glavnom gradu moraju biti zatvoreni za javnost i smiju prodavati samo hranu i pića za dostavu. Ta je mjera na snazi do 5. svibnja, a zamišljena je kako bi se izbjegla okupljanja pogodna za širenje virusa, ističe se u lokalnim medijima.

Svaki dan zatvaranja stoji ugostiteljski sektor približno 30 milijuna dolara, a ukupne štete za gospodarstvo glavnoga grada procjenjuju se na 108 milijuna dolara, kazao je predsjednik ogranka udruge poduzetnika Mexico Cityja Juan de Dios Barba.

Najveći broj smrtnih slučajeva od gripe zabilježen je u glavnom gradu i okolici, te u obližnjoj saveznoj državi San Luis Potosi. U ostalim pogođeni regijama, poput Veracruza i Aguascalientesa, umrlo je samo nekoliko osoba.
Potvrđeni slučaj svinjske gripe u Njemačkoj

Institut Robert-Koch, savezni epidemiološki centar, “potvrdio je svinjsku gripu kod jednog od sumnjivih slučajeva gripe u Bavarskoj”, objavilo je u kratkom priopćenju regionalno ministarstvo u Muenchenu.

“Riječ je o pacijentici iz području Regensburga”, ističe se u priopćenju. Bavarske vlasti utvrdile su dosad dva sumnjiva slučaja svinjske gripe, te treći koji se pokazao negativnim u utorak.

Među ta tri pacijenta ubraja se par koji se vratio s odmora u Meksiku.

Njemačka ima još jedan sumnjiv slučaj u Hamburgu. Radi se o mladoj ženi sa simptomima gripe nakon povratka iz Meksika. Smještena je u izolaciju.

Advertisements