Izvor: Mina, Tanjug, PcNen

cgsrCrnogorska pravoslavna crkva (CPC) najavila je danas da će podnijeti tužbu međunarodnom sudu u Strazburu protiv državne administracije koja odbija da izvrši konačno rješenje o uklanjanju metalnog objekta sa vrha planine Rumije. Predsjednik Odbora za promociju interesa CPC Stevo Vučinić rekao je da ta crkva ne može dopustiti da metalni objekat na Rumiji bude „svojevrsna prijetnja i objava rata beogradske patrijaršije našoj zemlji, kao i katolicima i muslimanima iz grada Bara i njegove okoline“.

Najveća crnogorska opoziciona Socijalistička narodna partija (SNP) pozvala je juče vlast u Crnoj Gori da učini sve kako bi bila realizovana inicijativa Srbije o otvaranju konzulata u Nikšiću, Bijelom Polju i Herceg Novom.

Socijaldemokratska partija Crne Gore, koalicioni partner Demokratske partije socijalista, ocijenila je “neprihvatljivim” predlog Srbije da u Crnoj Gori otvori tri konzulata. “Neobično je na maloj državnoj teritoriji, kakva je Crna Gora, koju možete za nekoliko sati obići iz ambasade u Podgorici, tražiti tri konzularna predstavništva po regionalnom principu”, prenijele su Vijesti izjavu potpredsjednika SDP Ivana Brajovića.

Predsednik Srpskog nacionalnog saveta (SNV) u Crnoj Gori Momčilo Vuksanović zatražio je prijem kod crnogorskog I srpskog predsednika pre njihovog susreta u Beogradu koji je najavljen za 18. maj. U pismima upućenim dvojici predsednika navodi se da SNV želi predočiti status, ostvarivanje i unapređivanje prava manjinskog srpskog naroda u Crnoj Gori u skladu sa Ustavom, zakonima i opšte prihvaćenim međunarodnim pravima i ratifikovanim međunarodnim ugovorima.

Advertisements