Izvor: Vijesti

pigsKoliko bi čovjek trebalo da bude naivan da bi povjerovao u objašnjenje Danila Popovića da je firmu „Farmaccom“ osnovao kako bi imovina u Beogradu pripala SSCG-u. Samo je njegova firma u Beogradu dobila sindikalni prostor u zakup na 20 godina, svi ostali prostori izdati su na četiri godine, koliko je trajao mandat članovima organa SSS SiCG. I tada je bio u konfliktu interesa, jer je kao član predsjedništva zajedničkog sindikata Srbiije i Crne Gore, uz pomoć odanih kadrova, za svoju firmu uspio da izdejstvuje dugoročni zakup na najatraktivnijoj lokaciji u Beogradu – navodi se u reagovanju Unije slobodnih sindikata (USS) povodom teksta „Glupost bez zarade“ koji je objavljen 25. aprila.

Predsjednik Skupštine saveza sindikata Danilo Popović u tom tekstu odbacio je optužbe Unije slobodnih poslodavaca prema kojima je bio u konfliktu interesa i zloupotrijebio službeni položaj sklapanjem ugovora o dugoročnom zakupu poslovnog prostora u Beogradu. On je kazao da je njegovom zaslugom spasena imovina SSCG u Beogradu i da ga danas niko ne bi krivio da je bilo suprotno.

USS je zatražila od specijalnog tužioca za organizovani kriminal Stojanke Radović i vrhovnog državnog tužioca Ranke Čarapić da spriječi Popovića da otuđi višemilionsku imovinu sindikata u Beogradu.

– Moramo priznati da Popoviću biznis sa farmama ide veoma dobro. Otuda i nazivi firmi koje je osnovao u Beogradu „Farmaccom“ i Podgorici „Farcom“. A možda je sve počelo sa firmom „Sindpro“? Pitamo ga javno da li je i firmu „Sindpro“ osnovao da spasi farmu svinja u Spužu? „Sindrpro“ je bila firma sa sjedištem u Spužu, koju je 2002. godine formiralo tadašnje najuže rukovodstvo SSCG na čelu sa Popovićem. Firma je formirana radi proizvodnje i prometa stočne hrane! „Sindpro“ je ugašen 2006. kada je SSCG farmu svinja (vlasništvo SSCG) prodao Carinama. SSCG je farmu svinja prodavao po početnoj cijeni od 847.000 eura, a Carine su poslije tu istu farmu prodavale po početnoj cijeni 2.657.000 eura! Za koje pare je Farma svinja prodata niko ne zna, jer na račun SSCG od prodaje nije uplaćen nijedan cent. Ista je sudbina zadesila prodanu imovinu Konzuma (prodavana po početnoj cijeni od 469.000 eura), akcije Restorana „Ribnica“ i akcije SWISS osiguranja, koji su bili vlasništvo SSCG – navodi se, pored ostalog, u reagovanju USSCG, koja rukovodstvo SSCG optužuje i da je napravilo biznis od žrtava tranzicije „zakidajući im otpremnine“.

– Biznis su i stanovi solidarnosti koje stambeni fond, našim parama, gradi na profitnoj osnovi i gdje Popović i ostali članovi Odbora direktora imaju pravo na učešće u dobiti. Naravno, uzimaju i 10 procenata od izgrađenih stanova solidarnosti za svoje „kadrove“. Zbog njihove opsjednutosti biznisom nama je najniža cijena rada u 2002. godini do danas povećana za svega pet eura!

Upravo zato što se rukovodstvo SSCG-a bavilo biznisom, a ne sindikalizmom, bila je nužna refoma u SSCG-u koju smo pokrenuli na vanrednom Kongresu SSCG-a – navodi se u saopštenju i dodaje da USSS CG povodom stava kolega iz SSCG da imovina SSCG „nije bila niti jeste imovina USSCG“, nema komentar. – Kada je SSCG uspio da dobije svoj dio sindikalne imovine iz Beograda, valjda će i USSCG ostaviti pravo na ono što je naše članstvo generacijama stvaralo dok je bilo u sastavu jedinstvenog SSCG. Zbog našeg dijela imovine, mi očekujemo od institucija sistema da spriječe dalje malverzacije, dok se okonča postupak njene podjele. Poručujemo potencijalnom kupcu višemilionske sindikalne imovine u Beogradu da je ta imovina pod sporom i da ćemo 5. maja prisustvovati javnoj prodaji u prostorijama SSCG, ukoliko do tada institucije kojima smo se obratili ne zaustave taj postupak – zaključuje se u saopštenju.

Advertisements