Izvor: RFE

lpdcI dok se u Crnoj Gori čeka konstituisanje Skupštine i Vlade nakon prijevremenih parlamentarnih izbora pojedine političke stranke, koje ne namjeravaju da nastave rad, suočiće se sa problemom finasiranja. Kako će ih prevazići i da li njihovi lideri nastavljaju da se bave politikom?

Demokratski centar najmlađa je stranka u Crnoj Gori osnovana samo mjesec dana uoči izbora nakon otcjepljenja njenog lidera Gorana Batrićevića i dijela stranačkog rukovodstva iz Pokreta za promjene. Iako u koaliciji sa Liberalnom partijom nijesu uspjeli da izbore parlamentarni status, njen predsjednik dr. Batrićević kaže da nema dilemu da je takva stranka potrebna Crnoj Gori zbog čega će nastaviti da se bavi politikom, paralelno kao i do sada radeći i kao hirurg u Kliničko-bolničkom centru:

“Mi ćemo nastaviti sa našom politikom građanskog centra koja je dovoljno udaljena od kompletne nacionalističke opozicije, a takođe i pravi jasnu distinkciju prema vlasti i svemu što vlast radi u posljednjih dvadeset godina. Mi ćemo pokušati da se bavimo politikom u ovim uslovima kada nemamo nekih značajnijih finansija, međutim, ne treba zaboraviti da Demokratski centar ima 11 odbornika u Crnoj Gori tako da će to biti jedan dio finansiranja, takodje nadamo se dalje donacijama ljudi koji podržavaju našu ideju.”

Sa druge strane, dugogodišnji aktivni političar, predsjednik Liberalne partije Miodrag Živković, zasitio se politike i već je uoči izbora najavio povlačenje. Danas nam je, ne želeći da ide tonski jer, kako je reče „bježi i od svog glasa u medijima“ potvrdio da se politici više nikad neće vratiti i da je stranačka ovlašćenja prebacio na Sandru Mitrović do njegovog povlačenja, potpredsjednicu Stranke, malo poznatu crnogorskoj javnosti.

Advertisements