Izvor: Business.hr

bankrotAmerički hedge fond Hayman Advisers kladi se na najveći val bankrota država, koji će najsnažnije zahvatiti istočnu Europu još od 1934. godine jer svijet polako ostaje bez kapitala za financiranje svih potreba, piše Daily Telegraph.

Samo Obamin fiskalni plan traži 6 bilijuna dolara, a jednaku potrebu za kapitalom imaju i druge svjetske države. U najgoroj su situaciji npr. Irska, koja je u eurozoni pa neće moći štampati potreban novac i zemlje istočne Europe koje se moraju zaduživati na stranom obvezničkom tržištu, a već su zadužene kod stranih banaka.

MMF je već upozorio da su europske banke otpisale samo 17 posto svojih obveza dok su američke banke otpisale pola.

Telegraph prenosi i glasine da neke vlade tajno otkupljuju svoj vlastiti dug da zadrže iluziju da postoji potražnja za njihovim papirima i da oni imaju svoju vrijednost.

Zbog toga Commerzbank upozorava da se svaka europska aukcija obveznica pretvara u rizični događaj. Prije su sva izdanja lako našla kupca jer su Kina, Rusija i azijske države svoje rezerve stavile na raspolaganje zapadnim državama no situacija se promijenila.

Najugroženije su europske države čije obveze za 4,2 puta nadmašuju godišnji BDP. Do masovne pojave nemogućnosti plaćanja obveza dolazi svakih nekoliko generacija, a zadnje su bile 1830. i 1930.

Advertisements