Izvor: Nacional

crofluMinistar zdravstva Darko Milinović potvrdio je da postoje sumnje u prvi slučaj svinjske gripe u Hrvatskoj. Navodno je riječ o djevojci koja se nedavno vratila iz SAD-a u Osijek. Tamo je zadržana u bolnici.

Djevojka koja ima simptome slične svinjskoj gripi, zadržana je u izolaciji. Kako je danas rečeno na izvanrednoj konferenciji, ona se nedavno vratila iz SAD-a i ima glavobolju, malaksalost i temperaturu od 38,3 stupnjeva. Da li je riječ o svinjskoj gripi, biti će poznato sutra, nakon što se provedu sve pretrage.

Kako doznajemo 22-godišnja djevojka studentica je Ekonomskog fakulteta u Osijeku, a u SAD-u je boravila u Chicagu sa još 15 studenata i profesoricom. Jedino je ona nakon povratka u Hrvatsku osjetila simptome viroze.

“Boravili su u mjestu Urbana-Champaigni (Illinois), a tri su dana proveli u Chicagu. S njima su bila i tri osječka profesora”, rekao je dekan Ekonomskog fakulteta Željko Turkalj i dodao da su se iz SAD-a vratili 25. travnja.

“Zbog epidemioloških podataka i laboratorijskih nalaza koji upućuju na virozu, i budući da smo stanje pripravnosti u Hrvatskoj podigli na četvrti stupanj, prema preporuci Svjetske zdravstvene organizacije, pacijentica je izolirana, hospitalizirana i dobrog je općeg stanja”, rekao je na konferenciji za novinare ministar Milinović.

Kako je rekao ministar, na izolaciju su se liječnici odlučili zbog epidemioloških podataka i budući da je djevojka boravila u SAD-u. Prvi laboratorijski nalazi očekuju se sutra popodne.

“Pacijentica je počela tretman tamifluom i u skladu s novim informacijama, hrvatska će javnost o svemu biti pravodobno obaviještena”, rekao je ministar Milinović.

Ponovio je kako nema mjesta panici te da nema nikakvog razloga da građani Hrvatske hrle u ljekarne po lijekove. Nema nikakvog razloga da ih uzimaju preventivno jer u ovom trenutku od toga nema koristi da ih uzimaju sedam dana, rekao je ministar.

Advertisements