Izvor: Vijesti

coruptDa se politika isplati, može slobodno reći iskusni poslanik DPS-a Ljuiđ Škrelja koji je prošle godine supruzi ustupio “folksvagen boru”, a sam sjeo u džip “audi q7” iz 2006. godine.

Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) u radnoj verziji izvještaja o bogaćenju javnih funkcionera od 2005. godine, jasno je naznačila da mnogi funkcioneri ne prijavljuju u posebnom formularu kada steknu vrijednost veću od 5.000 eura po novom zakonu, odnosno 2.000 eura po starom.

Na taj način, kada u godišnjem imovinskom kartonu prijave novi stan, auto ili plac, ne može se zaključiti odakle im novac za kupovinu jer im se ušteđevine obično ne smanjuju, pod uslovom da su ih uopšte imali.

Prema analizi MANS-a, ni u članu 20 Zakona o konfliktu interesa od funkcionera se ne traži da obrazlažu porijeklo novostečene imovine, pa javnost i predsjednik Komisije Slobodan Leković mogu samo da nagađaju od kojeg novca je, na primjer, supruga poslanika DPS-a Mevludina Nuhodžića kupila “audi A8”, ili kako je sin poslanika Draga Čantrića, Vladimir, sa platom od 250 eura, prije dvije godine stekao garsonjeru u Budvi površine 33 kvadrata i “golfa 4”.

Godina 2007. bila je uspješna i za suprugu poslanika Zarije Franovića (DPS), Milijanu Franović, koja tada prvi put prijavljuje stan od 86 metara kvadratnih u Baru, plac od 300 kvadrata u Kolašinu, na kome godinu kasnije počinje da se gradi kuća, uz novih 400 kvadrata placa na Žabljaku. Franovići u Baru imaju još jedan prijavljen stan na ime Zarije Franovića površine 85 kvadrata, a kućni budžet im je 4.171 euro mjesečno.

Iz imovinskog izvještaja vidi se da je Franovićev kolega iz poslaničke klupe, poslanik DPS-a Omer Adžović sa suprugom Refikom i sinom Selmanom za četiri godine mandata uštedio 55.000 eura i 15.200 američkih dolara.

Pozamašna ušteda je hvale vrijedna kada se zna da sin poslanika Adžovića ove godine prijavljuje samo mjesečnih 213 eura porodične penzije, a supruga Refika ne prima platu. Upravo je Adžović mlađi najveći štediša u kući, sa po 20.000 eura u Crnogorskoj komercijalnoj i u Podgoričkoj banci. Adžović mlađi ove je godine gotovinom kupio i stan u izgradnji od 69 kvadrata u Podgorici, a ušteđevinu uvećao, dok je poslanik Adžović prošle godine prodao stan u Podgorici od 81 kvadrata.

U posljednje četiri godine bogatstvo je uvećao i poslanik Dragan Đurović (DPS), poznat po tome što se skoro nikad ne javlja za riječ u Skupštini. Đurović je poslanički mandat počeo u stanu od 85 kvadrata u Podgorici, da bi 2008. godine kupio stan od 138 kvadrata. U Izvještaju od prošle godine Đurović navodi da je veći stan kupljen na kredit koji će vraćati dijelom od prodaje prethodnog, dijelom od sredstava iz banaka i Vlade, bez obrazloženja o kojoj cifri se radi.

Od prošle godine Đurović je vlasnik i 12,5 rala zemlje u selu Viš kod Danilovgrada. Uz to, istraživanje MANS-a pokazuje da je Đurovićeva zarada sa 405 eura u 2005. godini skočila na 1.200 eura, dok je njegova supruga Tamara prije četiri godine “krenula” sa 230 eura da bi danas imala petostruko veću platu, od 1.100 eura.

Od 2005. godine plata je za čak 230 odsto skočila i poslaniku Miodragu Vukoviću (DPS), ali najveća je novina da njegov sin Siniša gradi brvnaru od 35 kvadrata na placu od 300 kvadrata u Kolašinu. Siniša Vuković, od ove godine zarađuje najviše u porodici, sa platom od 2.800 eura koju je prijavio uz napomenu da je doktorant na Univerzitetu Lajden u Holandiji. Porodica Vuković je 2005. zarađivala 1.750 eura, a danas 6.220 eura mjesečno.

Slično je za poslaničkog mandata napredovao i portparol DPS-a Rajko Kovačević: prema podacima MANS-a, prije četiri godine on i njegova supruga zarađivali su oko 600 eura, da bi danas imali 2.425 eura mjesečnih primanja i stan u Podgorici na kredit, koji je blagovremeno prijavljen kao posebna velika vrijednost.

Na osnovu imovinskog izvještaja, ne može se zaključiti gdje je prošle godine “nestalo” 40.000 kvadratnih metara placa u Kobiljem Dolu sa kućom od 25 kvadrata koje je posjedovala poslanica Njegosava Vujanović (DPS), dok od ove godine ni njen suprug Zoran više ne prijavljuje imanje na Meterizima kod Cetinja. Za obje nekretnine nema podataka o mogućoj prodaji i tako stečenom novcu.

Po onome što je prijavio poslanik SDP-a Džavid Šabović, on je prije dvije godine gradio porodičnu kuću od 450 kvadrata koja potom nestaje iz imovinskog kartona bez ikakvog objašnjenja o mogućoj prodaji.

Ne zna se ni da li je i po kojoj cijeni poslanik DPS-a Milan Obradović prodao naslijeđeni plac od 1.000 kvadrata u hercegnovskom naselju Topla, jer o tome nema podataka, osim da Obradović tu nekretninu od prošle godine ne prijavljuje.

Njegov kolega iz poslaničke klupe Niko Martinović (DPS) ove godine prvi je put prijavio kuću sa okućnicom površine 226 metara kvadratnih u Nikšiću (obim prava 1/6) – na placu površine 1981 kvadrat.

Ni predsjednik Socijalističke narodne partije Srđan Milić nije prijavio nijedan izvještaj o promjenama u imovini većim od 2.000 eura, a prilično je uvećao porodične nekretnine. Prije četiri godine Milić je prijavio i stan od 133 kvadrata (obim prava 1/3) i garažu od 33 kvadratna metra, takođe u Budvi.

Godinu kasnije, Milić postaje suvlasnik porodične stambene zgrade od 446+230 metara kvadratnih u Budvi i porodične zgrade od 262+409 kvadrata u Virpazaru.

U prošlogodišnjem izvještaju, supruga Srđana Milića, Ljiljana prvi put u svom posjedu evidentira vozilo “tojota korola venso” iz 2007. i prijavljuje kredit u iznosu od 22.780 eura čiji je iznos ove godine za oko 7.000 eura manji.

Ni predsjednik Pokreta za promjene Nebojša Medojević nije, mimo godišnjih izvještaja, prijavio kada je njegova supruga Marina postala vlasnica vozila “tojota RAV4” iz 2007. godine čija je cijena na tržištu oko 15.000 eura.

Medojevićeva prijavljena ušteđevina od 20.000 eura posljednje tri godine miruje, a mimo poslaničke plate on prijavljuje 166 eura mjesečno od konsultantskih poslova.

Advertisements