Izvor: Blic

cigTužilaštvo za borbu protiv organizovanog kriminala podnelo je zahtev za koji se očekuje da će biti odobren, jer bi Đukanović trebalo da po peti put da bude imenovan za premijera. Tužilaštvo je odlučilo da povuče optužbe zbog diplomatskog imuniteta koji uživaju šefovi država i vlada i ministri spoljnih poslova, rekli su izvori iz italijanskog pravosuđa.

Đukanović je 2007. godine obavešten da bi mogao biti optužen zbog umešanosti u šverc cigareta u Italiju. On i nekoliko njegovih bliskih saradnika, uključujući bivšeg ministra finansija Miroslava Ivaniševića, optuženi su zbog aktivnosti u periodu između 1994. i 2002.

Đukanović je navodno osumnjičen da je dao dozvolu švajcarskom državljaninu Franku dela Toreu da mesečno uveze 1.000 tona duvanskih proizvoda koji su potom gliserima švercovani u Italiju.

Prema istražiteljima, Đukanović je iskoristio državnu kompaniju da pomogne toj operaciji, dao uputstva policiji da dozvoli krijumačarskim brodovima uplovljavanje u crnogorske luke i ponudio zaštitu italijanskim beguncima koji su se sklonili u Crnoj Gori, navodi ANSA.

Ukupno 15 ljudi je optuženo za učešće u tom krijumčarenju. Među njima je Dušanka Pešić, koja je osumnjičena da je posredovala u kontaktima s elementima organizovanog kriminala u južnoj italijanskoj pokrajini Apulija.

Tokom istrage, koja je počela 1999, tužioci su otkrili sporazum organizovanih kriminalnih bandi u Crnoj Gori i Apuliji da kontrolišu šverc ne samo cigareta nego i narkotika.

Advertisements