Izvor: Nacional (audio)

kestnerNacional.hr posjeduje audio snimku dijela intervjua koji je tjedniku Nacional dao Srećko Kestner, jedan od aktera ilegalnog duhanskog biznisa na Balkanu, u kojem najavljuje da će crnogorski premijer Milo Đukanović i njegov prijatelj Stanko Subotić Cane, kad-tad ubiti Ivu Pukanića zbog pisanja Nacionala o duhanskoj mafiji. Originalnu snimku tog intervjua nadležne hrvatske institucije pronašle su među privatnim stvarima Ive Pukanića.

Originalna snimka tog intervjua odnedavna se nalazi u sefu glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića. Srećko Kestner je 2001. dao dva senzacionalna intervjua kojima je Nacional započeo svoju seriju članaka o crnogorskoj i srbijanskoj duhanskoj mafiji, te razotkrio golemu kriminalnu operaciju prebacivanja ilegalnih cigareta preko Crne Gore na tržište Italije i zapadne Europe.

Ta je serija članaka izazvala senzaciju u Srbiji i Crnoj Gori, čak i osnivanje parlamentarne istražne komisije, ali i veliko osporavanje u srbijanskim medijima koji su bili na platnom popisu krijumčara. Nacional je tada identificirao glavne aktere afere, crnogorskog premijera Mila Đukanovića i srbijanskog poslovnog čovjeka Stanka Subotića Caneta.

Tvrdnje koje je Kestner iznio u intervjuima za Nacional nikada nitko nije demantirao. Kestner je ispričao Nacionalu brojne detalje o švercu cigareta, uključujući i detalje o tomu kako je i gdje osobno u koferima nosio novac za Mila Đukanovića. Kada su u policiji i državnom odvjetništvu preslušavali snimku onoga što je Kestner izjavio za Nacional, pažnju im je najviše privukao jedan Kestnerov monolog, u komu on objašnjava da će Đukanović i Subotić kad-tad ubiti Pukanića.

Kestner je o tomu izjavio: “…Pukija će da probaju da ubiju milion posto. Znam ja kako dišu oni. On se uzda nešto u Mesića, uzda se u SZUP, u kurac-palac. Ne kapira on. Oni će na Pukija da probaju da naprave atentat milion posto. Znaš li koliku je štetu Puki njima napravio. Oni su poslali Pukiju više poruka, jedno dvadeset direktnih i indirektnih poruka da stane sa pisanjem protiv Mila Đukanovića i Stanka Subotića. Sada samo biraju čovjeka koji će da rokne Pukija. Oni ubijaju čovjeka ako im pičku pogleda, a kako onda neće da ubiju ljude koji kontrolišu medije.”

Na jednom drugom mjestu na istoj snimci u državnom odvjetništvu posebno su označili i rečenicu u kojoj Kestner navodi kako ljudski životi osoba koje smatraju svojim protivnicima za Đukanovića i Subotića ne vrijede više od života vinskih mušica.

“Oni ubijaju ljude kao da su vinske mušice”, izjavio je Srećko Kestner.

Zbog te snimke nadležne hrvatske institucije počele su sumnjati da bi crnogorski premijer Milo Đukanović mogao imati i osobni motiv za likvidaciju Ive Pukanića.

Advertisements