Izvor: Press

vaccineNa epidemiji svinjskog gripa profitiraće ili investiciona firma „Klajner Perkins” ili farmaceutska kompanija „Bakster”. Prema istraživanju novinske agencije Rojters, to su jedine dve firme kojima su deonice porasle od petka, kad se novi virus proširio iz Meksika u Ameriku, a obe imaju veze s proizvodnjom nove vakcine protiv smrtonosne bolesti.

Poučeni iskustvom sa ptičjim gripom, na kome je profitirala jedino kompanija „Gilijad sajensiz”, koja je proizvela čuveni lek „tamiflu”, a čiji je direktor od 1997. do 2001. godine bio Donald Ramsfeld, šef Pentagona u vreme administracije Džordža Buša, Rojters je krenuo od toga ko bi mogao da bude potencijalni proizvođač nove vakcine.

Oni su došli do zaključka da su od pojave svinjskog gripa porasle cene akcija dve kompanije, i to „Bio krist farmasjutikals” za 26 odsto i „Novavaks” za čak 75 procenata. Ujedno su porasle i deonice švajcarskog farmaceutskog koncerna „Roš holding” za 3,48 odsto.

U „Bio kristu”, međutim, kažu da ne nameravaju da učestvuju u proizvodnji leka za svinjski grip, što ne mora da bude tačno, već je moguće da kompanija krije svoje namere zbog konkurencije.

S druge strane, „Novavaks” može od uzoraka virusa gripa da proizvede vakcinu za 12 nedelja. Kompanija je, inače, već kontaktirala s američkim Centrom za kontrolu i prevenciju bolesti, a pokušava da stupi u kontakt s meksičkim Ministarstvom zdravstva i ponudi pomoć.

Ono što je zajedničko za obe pomenute kompanije jeste investiciona firma „Klajner Perkins”, poznata po ulaganjima u nove tehnologije i u firme u samom začetku, kao što su „Amazon.com”, „Gugl” i „Netskejp”.

Rojters navodi da je „Klajner Perkins” uložio u „Bio krist” 30 miliona dolara 2005. godine zajedno s još jednom firmom iz Teksasa. Dve kompanije ponovno su investirale u „Bio krist” 2007, i to 65 miliona dolara. Prvo su kupili deonice za 13,46 dolara, a zatim za 4,35 dolara.

„Klajner Perkins” uložio je, takođe, i u „Novavaks” 20 miliona dolara 2006. godine, zajedno s još jednom kompanijom.

Na osnovu ulaganja „Klajner Perkinsa” istraživači su došli do zaključka da investiciona firma od epidemije svinjskog gripa može da zaradi milijarde dolara.

Drugi potencijalni profiter je farmaceutska kuća „Bakster internešenel”, koja je potvrdila u subotu da sarađuje sa Svetskom zdravstvenom organizacijom u vezi s proizvodnjom vakcine koja bi mogla da spreči širenje virusa. Ta kompanija, naime, ima dovoljno razvijenu tehnologiju da u kratkom roku proizvede potreban lek.

Inače, podružnica te kompanije pre tačno mesec dana greškom je u laboratorije poslala virus, za koji se pretpostavljalo da je tipičan za ptice. Materijal je bio namenjen laboratorijskoj upotrebi, a na sreću niko se od zaposlenih, koji su došli u dodir s virusom, nije razboleo. Portparol „Bakstera” tada je rekao da su laboratorijama trebalo da budu poslati uzorci sezonskog gripa, ali je došlo do zabune. Zanimljivo je i to da je „Bakster” mesec dana pre epidemije radio s uzorcima virusa gripa.

Advertisements