Izvor: Jutarnji list

cane1Sreten Jocić, zvani Joca Amsterdam uhićen je juče nešto poslije 14 sati zbog sumnje da je naručitelj ubojstva Ive Pukanića. Uslijedilo je to nakon iskaza svjedoka-pokajnika kojeg je on dao 10. travnja u zagreabačkom Županijskom sudu, a koji je izravno optužio Jocića kao naručitelja ubojstva.

Jocić je u trenutku upada specijalaca bio sam u vili, a tijekom popodneva stigao je njegov branitelj, odvjetnik Zdenko Tomanović.

Podsjećamo, u istrazi o ubojstvu Ive Pukanića, hrvatska policija i USKOK uspjeli su pridobiti za suradnju pripadnika krim miljea koji je do neposredno pred atentat bio uključen u Pukanićevo ubojstvo.

Kako je rekao u svom iskazu, odustao je dan prije atentata zbog toga jer se sukobio sa Robertom Matanićem. Taj svjedok ima i saznanja o tome da je Matanić za Jocića odrađivao “poslove” po Bugarskoj. Prema iskazu pokajnika Jocić je izravno naručio likvidaciju, a posrednik i organizator bio je njegov kum Slobodan Đurović.

No, prema iskazu pokajnika ni Jocić nije krajnji naručitelj već je to Stanko Subotić-Cane, kontroverzni podgorički biznismen i kralj “duhanske mafije”, kako ga označavaju brojni europski mediji. Motiv zbog kojih je naručena Pukanićeva likvidacija prema pokajnikovu iskazu su napisi “Nacionala” i Pukanićevo svjedočenje u Italiji o duhanskoj mafiji.

Iako ga se sumnjiči da je umiješan u ubojstvo hrvatskog novinskog izdavača dođe li do sudskog postupka on će biti u nadležnosti srbijanskog pravosuđa. Za očekivati je da će Srbija od Hrvatske zatražiti spis o ubojstvu Pukanića.

Stanko Subotić Cane pozornost javnosti privukao je nakon otpužbi medija da se bavi švercom cigareta. Na zagrebačkom Općinskomsudu Subotić je tužio nekoliko novinara koji su ga prozvali “kraljem duhanske mafije”, a na sudu je rekao sa švercom nema veze.

Novinare je tužio i Milo Đukanović jer ga se optuživalo da je bio je Subotićev zaštitnik. Subotić je rođen je 9. rujna 1959. u selu Kalinovac kod Uba. Danas ima prijavljen boravak u Ženevi. U Francuskoj je suvlasnik dvije vinarije i nekoliko stotina hektara vinograda, na kojima prozvodi vino Lui Max, koje se navodno služi i u Bijeloj kući. Vlasnik je tvrtki u Rusiji i Grčkoj. Najveći je uvoznik alkoholnih pića u Crnoj Gori. Vlasnik je i distributerske kuće Futura Plus. Prema nekim informacijama, prvi novac zaradio je glačanjem odjeće u Francuskoj. U svojoj 22. godini osnovao je tvrtku i otvorio pogon za proizvodnju odjeće, a potom i lanac butika. U vrijeme Ante Markovića vraća se u zemlju i postaje vlasnik dva duty free shopa i ekskluzivni distributer svih svjetskih marki cigareta.

Advertisements