Izvor: Seebiz

imf2Povijesni dogovor, postignut na Summitu G 20 prije tri tjedna, o 1,1 bilijuna dolara pomoći najugroženijima u ekonomskoj krizi već se počeo da topiti, piše britanski Guardian.

Guradian redakcijski komentar posvećuje sastanku ministara financija zemalja članica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u Washingtonu u kojem navodi da iako je ta međunarodna organizacija bila glavni dobitnik londonskog summita sa 750 milijardi dolara obećane pomoći, ispostavlja se da oko te sume nema dogovora. Od tri glavna donatora, samo je Japan dao 100 milijardi USD, dok Sjedinjene Američke Države (SAD) i Evropa još nisu ni u fazi ispisivanja čekova. Kašnjenje novca, međutim, nije toliko važno koliko je važan izostanak bilo kakvog traga reforme MMF-a, koja je s tom pomoći trebalo da ide ruku pod ruku, navodi list.

Od nje smo izgleda još daleko, piše Guardian, i citira predstavnika Belgije koji je ocijenio da je aktualna struktura u MMF-u atraktivna. Nije ni čudo, jer je Belgija, sa bruto nacionalnim proizvodom upola manjim od južnokorejskog u MMF-u za pedeset posto zastupljenija od Seula. I dalje imamo stari, loši MMF i pored obećanja da će organizacija biti fleksibilnija prema zemljama koje od nje traže zajmove, ta popustljivost se ovih dana ne vidi na primjerima Pakistana i afričkih zemalja od kojih se traži da usred krize smanjuju javnu potrošnju i time socijalne izdatke, piše Guardian.

Advertisements