Izvor: Press

pukanicKako Press saznaje od izvora bliskih vrhu srpske policije, čitava istraga uperena je na glavnog organizatora Pukanićevog ubistva.

– Izvršioci ubistva su uhapšeni, a posle svedočenja tajnog svedoka u Zagrebu mnoge stvari sada su jasnije. Očigledno je da je Pukanić ubijen jer je bio jedan od ključnih svedoka u istrazi o švercu cigareta u Italiji. Istraga ide dalje ka jednom poznatom političaru iz Crne Gore – kaže sagovornik Pressa.

U nedeljniku „Nacional” Stanko Subotić je 2001. godine predstavljen kao „partner u švercerskim poslovima” crnogorskog premijera Mila Đukanovića, ali i štićenik pojedinih uticajnih zvaničnika bivših i sadašnjih vlasti u Srbiji.

Teške optužbe… Tajni svedok tvrdi da je i Stanko Subotić Cane umešan u ubistvo Iva Pukanića

Pre nego što je ubijen, Ivo Pukanić svedočio je u Bariju u istrazi o švercu cigareta, za koji su osumnjičeni Milo Đukanović i Stanko Subotić. Italijanski tužilac Đuzepe Šelzi izjavio je listu „Il Pikolo” da je pokrenuo istragu 2000, a potom i podigao optužnicu protiv nekoliko crnogorskih državljana zbog šverca cigareta.

– Ivo Pukanić bio je jedan od ključnih svedoka optužbe i njegovo ubistvo moglo bi se odraziti na ishod ovog postupka – izjavio je Šelzi.

Tužilaštvo u Bariju za krijumčarenje cigareta, pranje novca i mafijaška ubistva osumnjičilo je Stanka Subotića Caneta, Mila Đukanovića, aktuelnog premijera Crne Gore protiv kojeg je optužnica arhivirana, Dušku Jeknić, bivšu šeficu crnogorske misije u Milanu, i Miroslava Ivaniševića, ministra finansija Crne Gore. Optuženi su još i navodni bosovi krijumčarskog podzemlja Branislav Mićunović i Andrija Drašković i predstavnici firme „Montenegrion tobasco” – Vesko Barović i Branislav Vojašević.

Istraga je obnovljena prošle godine kad se Šelzi vratio na staro radno mesto, s kojeg je 2005. bio premešten. Kada nije bio na dužnosti, dogodio se obrt u kojem je krunski svedok Srećko Kesner odustao od iskaza protiv svog poslovnog partnera Stanka Subotića i Mila Đukanovića, koje je optužio da upravljaju krijumčarima cigareta. Kesner je izjavio to 2001. u „Nacionalu”. On je nakon intervjua s Pukanićem dao iskaz i hrvatskoj tajnoj službi s detaljima o pranju novca zarađenim krijumčarenjem. Posle Kesnerovog odbijanja saradnje, Pukanić je odlučio da taj iskaz odnese Šelziju i predložio se za svedoka.

Advertisements