Izvor: Politika, youtube.com/CowboyBebop2012

asifaliVojnom ofanzivom pakistanskih snaga bezbednosti zvanični Islamabad uspeo je da zaustavi prošlonedeljno napredovanje talibana u severozapadnoj pograničnoj provinciji Pakistana prema glavnom gradu. Zabrinutost svetskih sila, naročito SAD, da bi Pakistanom koji poseduje nuklearno naoružanje mogli da zagospodare talibani juče je odbacio pakistanski predsednik Asif Ali Zardari.

„Želim da uverim svet da su nuklearni kapaciteti Pakistana u sigurnim rukama”, izjavio je Zardari na panel intervjuu kojem su prisustvovali predstavnici nekoliko međunarodnih medija.

Prema njegovim rečima, Pakistan raspolaže snažnim komandnim i kontrolnim sistemom za svoje nuklearno oružje.

Ipak, prelazak talibana iz doline Svat u susedne oblasti Buner i Donji Dir naterao je pakistanske vlasti da pošalju vojne i paravojne trupe u to područje, pri čemu su se talibani iz Bunera relativno mirno povukli dok je u Donjem Diru došlo do značajnijih sukoba.

Kako Rojters prenosi izjavu vojnog portparola, na desetine islamista, uključujući i njihovog komandanta, ubijene su u oblasti Donji Dir, u severozapadnoj pograničnoj provinciji. Prema zvaničnim pakistanskim izvorima, operacija je počela kada su ekstremisti otvorili vatru na vojni konvoj u tom regionu i ranili četvoricu vojnika, dok je dvanaestoro mališana poginulo od eksplozije bombe sakrivene u fudbalskoj lopti.

Donji Dir se nalazi 170 kilometara severozapadno od prestonice Islamabada i deo je oblasti Malakand, gde je predsednik Asif Ali Zardari nevoljno dozvolio uvođenje šerijatskog zakona, nakon što je u toku ovog meseca postigao mirovni sporazum sa radikalnim sveštenikom Sufijem Mohamadom, čije sedište je u dolini Svat.

Iako je dogovor imao za cilj okončanje nasilja, upravo na tim temeljima je došlo do nasilja tako da je, prema svedočenju lokalnog stanovništva, nekoliko hiljada ljudi počelo da napušta Donji Dir. Radikalno sveštenstvo prekinulo je juče razgovore sa vladom zbog pokrenute ofanzive protiv talibanskih boraca. Prema rečima Amira Izata, portparola Sufija Mohamada, pregovori će biti obustavljeni dok ne bude prekinuta vojna operacija u Diru.

Pakistanski talibani su, pak, na ofanzivu reagovali rečima da „što više oni (pakistanska vlast) pokreću ofanzive, to ćemo mi više da se širimo po Pakistanu”.

Ipak, pakistanske trupe zasad ne posustaju, pa su juče i danas sa vojnim trupama NATO-a učestvovale u pomorskoj vežbi, u okviru napora da se pojača saradnja u borbi protiv terorizma. Prema najavama, u vežbama je trebalo da učestvuje pet brodova NATO-a sa ukupno oko 800 članova posade, kao i četiri broda i nekoliko aviona pakistanske mornarice.

Analitičari ocenjuju da žestokom akcijom pakistanskih snaga predsednik Zardari želi da pokaže izvesnu dozu jačine uoči predstojećih razgovora sa američkim predsednik Barakom Obamom i avganistanskim predsednikom Hamidom Karzaijem, koji će se održati 6. i 7. maja u Vašingtonu.

Advertisements