Izvor: Novosti

bennettNedavna smrt tihog penzionera u ruralnom okrugu Loudoun kod Vašingtona ovih dana privlači u SAD sve veću pažnju, jer je otkrivena njegova prećutkivana uloga u vojsci i špijunaži, pa i u – bombardovanju kineske ambasade u Beogradu.

Prema izjavama komšija, koje je objavio lokalni Loudoun indipendent, Vilijam Benet (57) je bio krajnje povučen i oprezan, gotovo da i nije izlazio iz kuće u kojoj je živeo proteklih nekoliko godina.

Zato je još neobičnije da se napad palicama, kojima je 22. marta pre zore brutalno ubijen, dogodio kilometar i po od te kuće. Okružni šerif Stiv Simpson, doduše, sada tvrdi da je Benet znao da sa ženom Sintijom ide u “ranojutarnje šetnje po susedstvu”.

Toga jutra je teško prebijena i Sintija, koja je potom dugo bila u klinici na intenzivnoj nezi, a šerif Simpson tvrdi da s njom ni sada ne može da se razgovara, jer ona “još teško govori”. Njenog svedočenja o ubistvu Vilijama, dakle, još nema, bar ne za javnost.

Za napad je bila osumnjičena neka od bandi srednjoameričkih useljenika. Takve ulične grupe zaista deluju u tom području, ali od njih i stradaju uglavnom hispano useljenici, a ne anglosaksonski starosedioci poput Beneta.

Prekjuče su, pak, uhapšena još dvojica osumnjičenih, ali oni, kao ni ranije uhapšena druga dvojica, nisu hispano imigranti. Dvojica su neidentifikovani
maloletnici, a druga dvojica imaju tipično anglosaksonska imena – Darvin Boumen i Entoni Roberts.

U istragu su, povrh svega, uz lokalnu policiju uključeni i FBI, CIA i državna tajna služba US Š, što je zaista neobično za slučaj nasumičnog uličnog nasilja zbog pljačke.

Benet je bio pukovnik američke vojske, a sada se ispostavlja da se isticao u stručnim analizama primene antiraketnog američkog sistema Patriot u inostranstvu te da je radio i za CIA, pa i u određivanju i proveri – meta u Srbiji za bombardovanje NATO u proleće 1999.

Nakon što su 7. maja te godine tri navođena projektila pogodila ambasadu Kine u Beogradu, usledila je gnevna reakcija Pekinga i protesti Kineza protiv SAD. U internoj američkoj istrazi, navodno, za tu je grešku odgovornim proglašen – Benet.

Iako nije nemoguće da se radi o slučajnom ubistvu, pa i o zločinu bez motiva, verovatno će nad ovom pogibijom ostati senka sumnje, kao i nad okolnostima koje su dovele do gađanja kineske ambasade u Srbiji.

Nedugo pre toga, naime, bio je nad Sremom oboren “nevidljivi” supermoderni lovac-bombarder F-117-A, čiji pilot je spasen, a ostaci aviona su uništeni da tehnologija ne bi poslužila tuđoj špijunaži.

Među novinarima i diplomatima stradalim u kineskoj ambasadi bili su navodno i stručnjaci za – ratno vazduhoplovstvo.

Advertisements