Izvor: Deutsche Welle, BBC, B92

fluU Nemačkoj za sada nema slučajeva svinjskog gripa, ali ih može biti. U intervjuu za Dojče vele predsednik Instituta „Robert Koh“ Jerg Haker govori o tome koliko je Nemačka spremna za eventualnu pandemiju te bolesti.

Više od šezdeset procenata obolelih od svinjskog gripa u Meksiku je na putu ozdravljenja. Govoreći o izgledima na izlečenje Jerg Haker kaže: „Dobra je vest da je moguće uspešno lečenje. Lekovi koji su primenjeni deluju, čujemo od američkih kolega. Takozvani neuraminidaze blokatori, klasa lekova koju imamo i u Nemačkoj, čini se da je efikasna. Drugo, u severnoj Americi – SAD, Kanadi – bolest ima relativno blag tok. To je u suprotnosti sa vestima koje stižu iz Meksika.“

Govoreći o mogućnosti mutacije virusa uz opasnost da postane mnogo otporniji na lekove Jerg Haker kaže: „Takva mogućnost se ne može isključiti. Nasledni materijal virusa je veoma fleksibilan  i podložan je promenama. Kada je o tome reč moramo jednostavno sačekati, prognoze su nemoguće. Trenutna situacija je takva da se virus relativno lako prenosi sa čoveka na čoveka, ali sasvim su moguće promene naslednog materijala“.

Što se zaliha lekova protiv gripa i njihove efikasnosti tiče, Jerg Haker kaže: „O tome se trenutno ništa ne može reći, nejasno je. U svakom slučaju računamo na efikasnost lekova koji su se dobro pokazali.“

Najzad, o merama koje se preduzimaju u Nemačkoj direktor Instituta „Robert Koh“ kaže: „Već nekoliko godina, od 2005, imamo plan za slučaj pandemije. Za njegovo sprovođenje nadležne su savezne zemlje, a institut ’Robert Koh’ ima savetodavnu ulogu. Ukoliko bi se u Nemačkoj pojavili slučajevi svinjskog gripa postepeno bi se primenjivali pojedini delovi plana. To znači da bi se obolelom dali odgovarajući lekovi i on bi bio izolovan. Važni su prosvećivanje, pristupačnost lekova i veoma je važno da nacionalni referentni centar za grip što pre identifikuje izazivača bolesti. Sve je to osigurano i nadležne vlasti saveznih zemalja savetovale su se tokom vikenda sa stručnjacima instituta i dale su odgovarajuće preporuke. Da ponovim, u Nemačkoj nemamo nijedan slučaj svinjskog gripa, slučaj što ne znači da situacija ne može da se promeni“, izjavio je Jerk Haker, predsednik Instituta za infektivne bolesti ’Robert Koh’ u Berlinu.

U Španiji je u ponedeljak protvrđen prvi slučaj ‘svinjskog gripa’ u Evropi, pošto se ova potencijalno smrtonosna bolest pojavila u Meksiku gde je već odnela više od sto života.

U sedištu EU je istog dana saopšteno da će se ministri za zdravstvo zemalja EU sastati što pre bude moguće, da bi razgovarali o sve raširenijoj zabrinutosti povodom pojave zaraznog oboljenja zvanom ‘svinjska groznica’, jer svinje imaju ulogu u nastanku i širenju ove bolesti.

Komesar EU za zdravstvo, Andrula Vasiliu je u jednoj izjavi za medije u ponedeljak ‘u svoje lično ime’ savetovala svim Evropljanima da izbegavaju putovanja u oblasti Meksika i SAD u kojima je do sada zabeležen najveći broj slučajeva ove bolesti.

U Crnoj Gori za sada nisu uvedene nikakve posebne mere, a kako je Tanjugu rečeno u Ministarstvu zdravlja, u popodnevim satima biće održan sastanak na kojem će biti doneta odluka o daljim potezima.

Advertisements