Izvor: Mina

djViši sud u Podgorici osudio je Damira Mandića na 30 godina zatvora kao saizvršioca u ubistvu direktora i glavnog i odgovornog urednika lista Dan, Duška Jovanovića.

Presudu je izrekao Sudsko vijeće, kojim je predsjedavao sudija Višeg suda Lazar Aković. Zastupnik porodice Jovanović, Budimir Darmanović, kazao je da je presuda donesena na osnovu činjenica i personalnih i materijalnih dokaza.

»Vidi se da su dokazi neumoljivi i da postoji odgovornost optuženog Mandića. Do ove presude su dovele činjenice i dokazi koji su jasni, da postoji njegovo učešće u izvršenju ovog krivičnog djela, kao što je Sud i obrazložio«, rekao je Darmanović.

Prema njegovim riječima, saizvršilaštvo je specifičan vid izvršenja krivičnog djela gdje svaki učesnik u izvršenju tog djela ima posebnu ulogu. Dio grada u blizini Višeg suda je, u vrijeme iyricanja presude, bio blokiran uz veliko prisustvo policijskih snaga, javlja radio Antena M.

Mandić je krajem decembra 2007. godine oslobođen optužbi za saučesništvo u ubistvu Jovanovića, ali je tužilac tražio poništenje te presude i ponovno suđenje. Apelacioni sud ukinuo je prvostepenu presudu, pa je protiv Mandića pokrenut novi sudski postupak.

Jovanović je preminuo 28. maja 2004. godine od posljedica ranjavanja, nakon što je na njega, ispred redakcije lista Dan, prethodne noći pucano iz automatskog oružja.

Advertisements