Izvor: Dan

plavidvoracPredstavnici stranih ambasada u Crnoj Gori i ministri zaštite životne sredine i inostranih poslova Predrag Nenezić i Milan Roćen zasadiće danas kod Plavog dvora na Cetinju po jednu sadnicu i time svečano ozvaničiti nastavak akcije pošumljavanja u okviru Vladine kampanje “Ova zemlja nam je dom-Crna Gora moj dio planete”. Iz Ministarstva zaštite životne sredine najavljen je i početak sadnje mladica u opštinama na sjeveru i centralnom dijelu zemlje.

– Sadnice koje budu zasađenene kod Plavog dvora donacija su predstavnika diplomatskog kora u Crnoj Gori. One će biti zasađene u novoformiranom parku, koji ćemo nazvati parkom “Prijateljstva”. Odabir vrsta sadnica za ovu priliku vršen je u okviru projekta uređenja Plavog dvora, koji će ujedno danas predsjedniku prestonice Cetinje Milovanu Jankoviću biti doniran od strane agencija Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) , kazala je na konferenciji za novinare savjetnica u Ministarstvu zaštite životne sredine Marija Rajković.

Prema njenim riječima, početak sadnje u ostalim gradovima ozvaničiće predsjednici opština, a biće uključeno preko 5.000 volontera studenata, pripadnika vojske i policije, NVO sektora, učenika i drugih građana i javnih ličnosti.

-Ovom sadnjom biće pošumljeni predjeli kojima je to najviše potrebno – planinske goleti, ali i parkovi, dvorišta škola i gradske staze, a sve u cilju zdravije i čistije životne sredine, istakala je Rajkovićeva.

Akcija je počela prošlog četvrtka sadnjom prvih 50.000 mladica u Podgorici, Danilovgradu i primorskim opštinama, od ukupno 650.000 mladica koliko je predviđeno da ukupno bude zasađeno.

U Ministarstvu kažu da su “sadnice raznovrsne , kao i crnogorska priroda i ljudi”, te da su zastupljeni crni borovi, bagremi, palme, oleanderi, lovorike, magnolije, eukaliptusi…

Advertisements