Izvor: Monitor

uniMONITOR: Šta je, zapravo, postignuto Bolonjskom deklaracijom u Crnoj Gori?

PEJOVIĆ: Ima određenih pozitivnih efekata, povećana je prolaznost kako se ističe, imamo aktivniji odnos studenata i nastavnika i saradnika prema nastavnom procesu i nešto je napravljeno na mobilnosti nastavnika i saradnika. Međutim, moglo se postići puno više. Mene najviše zabrinjava pad kvaliteta. Mislim da su trogodišnje akademske studije promašaj, jer ta diploma nema odgovarajuću upotrebnu vrijednost i ne prepoznaje se prilikom zapošljavanja. Puno je bolje bilo da ove studije traju četiri godine.

MONITOR: Koliko je pao kvalitet visokog obrazovanja?

PEJOVIĆ: Po mojoj procjeni kvalitet visokog obrazovanja je opao. Ako bi ga mjerili procentima onda je to i do dvadeset odsto, jer je prag prolaznosti u odnosu na stari sistem ocjenjivanja smanjen za toliko koliko student može da ostvari po osnovu urednog pohađanja i praćenja nastave. Niko nije napravio korektnu analizu prolaznosti na ispitima. Izbacuju se neki statistički podaci koji pokazuju da je povećana prolaznost, a suštinski se to može ocijeniti preko broja studenata koji završe studije.

MONITOR: Mislite da je Univerzitet centralizovan?

PEJOVIĆ: Univerzitet je nedopustivo centralizovan. Sve odluke su u rukama jednog čovjeka – rektora. Rektor daje saglasnost za izbor dekana i prodekana fakulteta, prijem novih saradnika, nastavnika i administrativnog osoblja, na usavršavanje i napredovanje… U njegovoj je nadležnosti podjela kadrovskih stanova. Prema tome, onaj ko hoće da ostvari bilo koji od ovih zahtjeva ne može biti slobodan i imati svoj stav i mišljenje. Fakulteti nemaju nikakvu slobodu u pogledu kreiranja sopstvene razvojne politike. Sve je svedeno na realizaciju nastavnog procesa.

MONITOR: Univerzitet Donja Gorica, čiji su vlasnici premijer Milo Đukanović i profesor Veselin Vukotić, nema licencu Savjeta za visoko obrazovanje iako je ona obavezna? Zasto? Je li Savjet reagovao ikada zbog toga?

PEJOVIĆ: Univerzitet Donja Gorica zvanično ne postoji niti je dobio početnu akreditaciju. Međutim, on se pominje kao budući univerzitet. Savjet je dao početnu akreditaciju za nekoliko njegovih studijskih programa. Da bi neka institucija bila akreditovana kao Univerzitet mora da ispuni određene uslove propisane zakonom u pogledu broja studijskih programa i oblasti obrazovanja. Ova obrazovna ustanova je na putu da stekne uslove za univerzitet.

MONITOR: Prije nekoliko godina, dok ste bili dekan Građevinskog fakulteta, rekli ste da u okviru fakulteta imate Institut za zemljotres i inžinjerstvo i da je planirano da napravite dinamičku labaratoriju koja je u osnovnoj koncepciji razvoja fakulteta. Jeste li je napravili?

PEJOVIĆ: Nažalost, ni ja ni moj nasljednik nijesmo ostvarili ovaj plan fakulteta. Nijesmo nadležne na Univerzitetu i u državi uspjeli da ubijedimo u značaj ove laboratorije za Crnu Goru. Njen značaj je višestruk i to za obrazovanje i naučna istraživanja što je sve u funkciji zaštite od zemljotresa, koji je naša realnost.

Advertisements