Izvor: Vijesti

danilopPredsjednik Skupštine Saveza sindikata Crne Gore Danilo Popović „napravio je glupost“ kada je osnovao firmu “Farmaccom commerc”, ali tvrdi da nije zaradio „ni cent“ od izdavanja milionski vrijedne sindikalne imovine u strogom centru Beograda.

Popović ističe da ne planira da otuđi sindikalnu imovinu, zašta ga tereti Unija slobodnih sindikata, i da nema “ama baš nikakve veze” sa firmom “Farmaccom commerc”, koju je napustio desetak dana nakon što je osnovana, u septembru 2004. godine.

“Tek kasnije sam shvatio da sam napravio glupost kada sam osnovao firmu koja je potom sklopila višegodišnji ugovor o zakupu. Želio sam da SSCG pripadne imovina u Beogradu. Da je mojom zaslugom nijesmo dobili, što nije pošlo za rukom mnogim institucijama nakon razdvajanja Srbije i Crne Gore, niko me danas ne bi krivio”, kazao je Popović juče “Vijestima”, istakavši da i danas, kao i tada, smatra da nije zloupotrijebio položaj i bio u konfliktu interesa.

On tvrdi da nikada nije podigao ni 1.026,52 eura, koliko je uložio kada je osnovao “Farmaccom commerc”.

Unija je zatražila juče od specijalnog tužioca za suzbijanje organizovanog kriminala Stojanke Radović i vrhovnog državnog tužioca Ranke Čarapić da spriječe Popovića, bivšeg predsjednika SSCG, da otuđi više miliona eura vrijednu sindikalnu imovinu u Beogradu.

Unija upozorava da je Popović još u oktobru 2007. godine sam sa sobom potpisao anekse ugovora o dugoročnom zakupu poslovnog prostora veličine 714 metara kvadratnih, koji će, kako tvrdi Unija, 5. maja i kupiti firma koju je osnovao.

“Bez znanja organa SSCG, Popović je sa firmom “Farmaccom commerce” potpisao anekse ugovora o dugoročnom zakupu sindikalne imovine u Beogradu. Na taj način je Popović, kao predsjednik SSCG, sa Popovićem, kao vlasnikom firme „Farmaccom commerce”, aneksima konvalidirao ugovore o dugoročnom zakupu koje je sa njegovom firmom zaključio tadašnji Savez samostalnih sindikata Srbije i Crne Gore”, navodi Unija u urgenciji upućenoj Radovićevoj i Čarapićevoj.

Firma “Farmaccom commerce” zakupila je prostor 22. oktobra 2004. godine, a već 1. marta sljedeće godine u igru ulazi i “Fima holding dd” iz Hrvatske. Firma iz Varaždina potpisuje ugovor o cesiji sa “Farmaccom commerce” i tadašnjim Savezom sindikata SiCG. Suština ugovora je da se “Fima holding dd” obavezala da će, na ime podzakupa poslovnog prostora od “Farmaccom commerce”, uplatiti SSSiCG 73.080 eura.

Popović navodi da je to cijena zakupa za 10 godina. To, praktično, znači da mjesečna kirija firme “Fima holding dd” iznosi nešto više od 600 eura.

Na konstataciju “Vijesti” da je, u skladu sa ranije potpisanim ugovorom sa firmom “Farmaccom commerce”, desetogodišnji zakup morao iznositi barem 300 hiljada eura, Popović odgovara da “pojma nema” zašto je ugovorena cijena od 70 hiljada.

Popović ne zna kome je novac uplaćen, ali ističe da on nije uzeo “ni cent”, kao i da od tog posla “samo SSCG ima koristi”. Međutim, iz finansijskog izvještaja SSCG koji “Vijesti” posjeduju, a koji je predstavljen na kongresu 2007. godine, vidi se da ni SSCG 2005. i 2006. godine nije prihodovao ni cent od izdavanja poslovnog prostora.

S obzirom na to da je zakupac uplatio kiriju za 10 godina, izvjesno je da SSCG ni do danas nije vidio ni cent od zakupa.

Pomenuti, kao uostalom i prethodni ugovor između firme “Farmaccom commerce” i SSSiCG, potpisali su direktor Miodrag Antonijević i generalni sekretar Svetozar Gatarić, te zastupnik firme “Fima holding dd” Milan Horvat. Antonijević je tri godine kasnije potpisao i anekse ugovora sa Popovićem.

Firma “Farmaccom commerce” koja će, kako tvrde u Uniji, 5. maja postati vlasnik poslovnog prostora u Beogradu, prošle godine je prihodovala samo oko 50 hiljada eura. Prema podacima Agencije za privredne registre Srbije, rashodi su iznosili oko 58.000 eura, a firma ima i dva zaposlena. Direktor firme “Farmaccom commerce je Dušan Šebek, a vlasnik “Fima holding dd”.

Upitan da li je realno da firma sa godišnjim obrtom od 50-ak hiljada eura kupi milionski vrijednu imovinu, Popović je odgovorio da “nije ulazio u njihove finansije”, istakavši da je, po uspješnosti, “Fima druga brokerska kuća u Srbiji”.

Popović je jedan od osnivača i firme “Farcom”, sa sjedištem u Podgorici, čije ime neodoljivo podsjeća na beogradski “Farmaccom”.

Popović je juče tokom razgovora sa novinarom “Vijesti” nekoliko puta rekao “Farcom”, misleći na firmu iz Beograda koja je sklopila ugovor o zakupu sa Sindikatom. On, međutim, tvrdi da je sličnost u nazivima firmi slučajna.

Popović je osnovao “Farcom” u martu 2004. godine, a “Farmaccom” pola godine kasnije.

Drugi osnivač firme iz Beograda je direktor “Inpeka” Radivoje Bakić.

Popović je kazao da je firma osnovana sasvim slučajno.

“Sreli smo u Beogradu Hrvate koji nijesu htjeli da zakupe prostor bez moje garancije. Samo zato sam osnovao „Farmacom“, tvrdi Popović.

Savez sindikata Crne Gore (SSCG) saopštio je juče da su tvrdnje Unije da predsjednik SSCG Danilo Popović za svoj privatni račun rasprodaje sindikalnu imovinu “notorna neistina”.

“Imovina SSCG nije imovina Danila Popovića. Prodaja imovine u Beogradu oglašena je javno u dnevnom listu „Pobjeda“, kako je to zakonom i predviđeno. Sve odluke o prodaji imovine i svim ostalim finansijskim i drugim transakcijama donosi Skupština SSCG, koja broji 75 članova, tako da smiješno i besmisleno djeluje ono što Unija tvrdi: da Popović rasprodaje sindikalnu imovinu. On na tako nešto, sve i kad bi htio, nema niti mogućnosti, niti prava. I na kraju, želeći da na duže vrijeme zaključimo bilo kakvu polemiku sa Unijom, moramo im još jednom vrlo jasno ponoviti: imovina koju na zakonit i legalan način prodaje SSCG niti je bila niti jeste imovina Unije. Oni naprosto sa tom imovinom nemaju ništa”, kaže se u saopštenju.

Advertisements