Izvor: Večernji list

lobbyKako tumačite najavu inicijative vlada Hrvatske i Albanije o gradnji nuklearne elektrane na Skadarskom jezeru, na granici s Crnom Gorom, čije je vodstvo izrazilo protivljenje toj velikoj investiciji. Može li takav projekt neposredno ugroziti dobre odnose Crne Gore i Hrvatske?

Djukanović – Ta je tema medijski aktualna ovih dana. Imam dojam čak i pretjerano, tako da se bezrazložno stvara nervoza tim povodom. Podrazumijeva se, moramo pokazati odgovornost za definiranje rješenja koje će jamčiti održiv razvoj naše regije, prije svega u kontekstu zajedničkih turističkih ambicija. Ako bilo tko napravi pogrešku, to će nas sve skupo koštati. Pri tome, energetska osnova razvoja presudno je važna, posebno za Crnu Goru, koja ima krupan deficit električne energije. Zbog toga smo zainteresirani za dogradnju elektroenergetskog sustava.

Na spomen gradnje nuklearke na granici s Albanijom diplomatskim kanalima poslali smo vrlo jasnu poruku. Izražavamo zanimanje da sudjelujemo u svim dogovorima na tu temu koji su tek u početnoj fazi i trajat će još puno vremena. Naše su rezerve u ovom trenutku trojake. Najprije, inicijativu za gradnju nuklearke treba sagledati u kontekstu blizine nacionalng parka Skadarsko jezero. Treba voditi računa o tome da bi neki otpad kao nusproizvod nuklearke mogao ugroziti posebno vrijedno područje parka. Također, u pitanju je vrlo nestabilan teren, znate da je Crna Gora prije 30 godina imala razoran potres, a sad imamo potres s druge strane Jadrana. I treća rezerva, po meni i najbitnija, jest razina industrijske kulture u našoj regiji. Ne treba podcijeniti potrebnu vještinu upravljanja takvim sofisticiranim tehnologijama. Dakle, skrenuli smo pozornost na te faktore i pokazali interes da sudjelujemo u budućim razgovorima. Vjerujem da ćemo u idućih desetak godina, u tom vremenu sigurno neće doći do odluke o početku gradnje nuklearke, razjasniti mnogo pitanja koja se tiču energetske dostatnosti.

Advertisements