Izvor: Vijesti

arabKompanija Hidra propertis, u vlasništvu vladarske porodice Abu Dabija – Al Nahijan, prva je otkupila tendersku dokumentaciju za Veliku plažu i Adu Bojanu – saznaju “Vijesti”. Arapi su na ovaj način ozvaničili svoje interesovanje za dvije vjerovatno najatraktivnije lokacije na Crnogorskom primorju.

Tender za zakup Velike plaže i Ade na 90 godina otvoren je do 1. septembra, ali svi zainteresovani do kraja maja moraju otkupiti tendersku dokumentaciju i dostaviti kvalifikaciona dokumenta da bi uopšte mogli podnositi ponude.

Hidra propertis već najmanje godinu pokazuje interesovanje za ulaganja u Crnoj Gori, a o tome svjedoči činjenica da su već pripremili idejna rješenja i vizije svojih projekata u Ulcinju koja su dostavljena Vladi, odnosno Ministarstvu za ekonomski razvoj koje vodi projekat.

Arapi su, kako tvrde izvori “Vijesti” koji su upućeni u sva dešavanja, na pripremi početnih rješenja i angažovanju konsultanata već potrošili skoro 10 miliona eura.

Delegacije Hidre propetis više puta su do sada boravile u Podgorici, i svojim domaćinima predočili da se njihova ulaganja kod Ulcinja, kako kažu predstavnici Vlade koji su sa njima razgovarali, procjenjuju na preko 20 milijardi eura.

Prema zamisli Arapa, prva faza projekta na Velikoj plaži bila bi gotova 2014. godine i u tom periodu bilo bi uloženo tri milijarde eura. Gradnja bi trebalo da počne 2010. godine, a do tada se očekuju da budu potpisani ugovori, završe se projekti, planski dokumenti, dozvole i slično. Izgradnja kompletnog projekta duž čitave Velike plaže trebalo bi da traje oko 20 godina.

Hidra propertis je dio Rojal grupe, vlasništvo kraljevske porodice Al Nahijan iz Abu Dabija. Kompanija u ovom trenutku gradi nekoliko atraktivnih turističko-poslovnih centara u svijetu nazvanih Hydra Towers, Eves Tower, Hydra Downtown Tower, Hydra Twin Towers, Hydra Village…

Vladarska porodica Abu Dabija, između ostalog, je preko kompanije Hidra vlasnik fudbalskog kluba Mančester siti.

Najmoćniji čovjek Abu Dabija, jednog od sedam emirata koji pripadaju Ujedinjenim Arapskim Emiratima, šeik Muhamed, boravio je prošlog avgusta nakratko u Crnoj Gori kada se sreo i sa premijerom Đukanovićem.

Vladari Abu Dabija smatraju se trenutno među najvećim svjetskim investitorima. Procjenjuje se da je ta zemlja, izutzetno bogata naftom, nagomilala veliki kapital koji će dobrim dijelom biti investiran po svijetu, a jednim dijelom biće upotrijebljen za ublažavanje posljedica krize koja nije zaobišla ni Emirate.

Izvori “Vijesti” kažu da je “projekat Velika plaža”, ako se sve bude odvijalo po planu, ubjedljivo najveći u istoriji Crne Gore, koji bi mogao da promijeni ekonomsku sliku zemlje, a i jedan je od najvećih u svijetu.

Plan Arapa je, kako su to predočili domaćinima u Podgorici, da na principima održivog razvoja, izgrade hotele, vile, rezidencijalne objekte, marine, golf terene, hipodrom, prvi eko kazino u svijetu, sportsku akademiju, tržne centre, objekte za zabavu, obrazovne, zdravstvene i kulturne ustanove, i mnogo drugih sadržaja kojih nema u ovom dijelu Evrope. Projekti na Velikoj plaži bili bi kombinacija niske, srednje i visoke gradnje, sa velikim dijelom zelene površine.

Vlada u zakup izdaje oko 900 hektara zemljišta na Velikoj plaži, a tu je i preko 300 hektara privatnog. Na Adi je planirana nešto manja izgradnja, a prema tenderskim uslovima moguće je da kompleks ima najviše 2.500 ležajeva.

Poznavaoci prilika u turizmu tvrde da se Crna Gora mora ozbiljno pripremiti za ovakvu investiciju, i da to vjerovatno neće moći da uradi bez podrške samog investitora. To vremenom podrazumijeva izgradnju puteva, nove željeznice, proširenja aerodroma i Luke Bar… Sve to je potrebno i za realizaciju investicije, a potom i za dovođenje turista. Arapi zamišljaju i izgradnju novog aerodroma kod Ulcinja.

Od prošlog ljeta se pominje i mogućnost da Arapi uđu u vlasničku strukturu Prve banke. Nije isključena mogućnost da se ti pregovori ubrzo obnove jer su tenderi za Veliku plažu i Adu Bojanu i zvanično otvoreni, što je Arapima bilo primarno.

Prema finansijskoj snazi, kompanija Hidra propertis u ovom trenutku nema ozbiljnog konkurenta u trci za Veliku plažu i Adu. Ranije je interesovanje pokazivao i mađarski Trigranit, iza kojeg stoje jaki investitori, ali je njihova finansijska snaga znatno oslabila zbog krize.

Advertisements