Izvor: Business.hr

radoncicPrema tvrdnjama sarajevskog tjednika Dani vlasnik najvećeg medijskog koncerna u BiH Fahrudin Radončić nalazi se u ozbiljnim problemima. Prema tvrdnjama tog lista njegovu propast odgodio je kredit Razvojne banke Federacije BiH od 22 milijuna konvertibilnih maraka.

List navodi kako građani u toj zemlji plaćaju 14 postotne kamate na kredite kod komercijalnih banaka, Vlada F BiH zadužila se 160 milijuna eura u inozemstvu kako bi izbjegla bankrot a Radončić je dobio kredit od Razvojne banke F BiH, zahvaljujući političkoj odluci, s kamatom od samo 5 posto kako bi spasio svoj neuspjeli projekt poslovnog nebodera u središtu Sarajeva.

Dani navode kako su financijski problemi Fahrudina Radončića počeli s kupnjom 27 tisuća četvornih metara zemljišta u Tuzli a on je za sve svoje financijske poteškoće optužio UniCredit Bank u Bosni i Hercegovini i njezinog direktora Berislava Kutlu te guvernera Centralne banke BiH Kemala Kozarića.

U Radončićevim najtiražnijim novinama, ujedno i najtiražnijem dnevniku u BiH, sarajevskom Dnevnom avazu posljednjih se tjedana optužuje UniCredit Bank zbog povećanja kamata na kredite odobrene BiH poduzećima a njezin direktor Berislav Kutle optužuje se za antibošnjačke interese. Radončić u svojim medijima tvrdi kako „bankarstvom u F BiH upravljaju Zagreb i Sanader“.

Navodno je Radončić prije ljutnje na Berislava Kutlu pozvao direktora UniCredit Bank BiH u svoj novi poslovni kompleks Avaz Business Centra Twist Tower pokazujući mu raskošne poslovne prostore za koje nema najmoprimca. Radončić je, kako navodi tjednik Dani, od Kutle tražio da uzme u najam veći prostor ali mu je on odgovorio kako Banka nije zainteresirana.

Zadnjih dana Radončićeve novine pune su oglasa u kojima se nudi najam poslovnog prostora u Twist Toweru po upola nižim cijenama od planiranih. Inače, kako navodi sarajevski tjednik, Razvojna banka F BiH do sada je uvijek bila glavni kreditor Radončićevih poslovnih projekata a kako je ona u državnom vlasništvu jasno je kako je za sve svoje poslovne projekte imao potporu političara u Sarajevu.

Na kraju teksta o skorom slomu jednog od najvećih sarajevskih i bosanskohercegovačkih tajkuna tjednik Dani navodi devet osnovnih razloga. Prvi je odbijanje bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Harisa Silajdžića da za direktora Elektroprivrede BiH postavi Radončićecvog suradnika Mensuda Bašića da bi onda Radončić s srbijanskim tajkunima Miroslavom Miškovićem i Vojinom Lazarevićem prodavali viškove električne energije Elektroprivrede BiH.

Radončićev koncern preopterećen je kreditima jer ne može iznajmiti poslovne prostore u novoj poslovnoj zgradi Twist Tower niti može, kako je planirao, zbog krize prodati raniji poslovni kompleks Randon Plaza. Protiv Radončića je državno tužiteljstvo, kako tvrde sarajevski Dani, uporno odbijalo podići optužnice zbog pranja novca u Lihtenštajnu preko „napuhanih faktura za uvoz papira“.

Advertisements