Izvor: Borba

olighFinansijska kriza uveliko trese Rusiju, a ruska finansijska i industrijska elita pokušava da iznađe odgovor na pitanje kako sačuvati kontrolni paket akcija u firmama koje su na ivici bankrota i izvući se iz dugova. U pokušaju da reše ovu kvadraturu kruga ruski oligarsi se okreću poslednjoj raspoloživoj opciji – državi. Nekada najbogatiji čovek u Rusiji Oleg Deripaska dobio je početkom ove godine od vlade pomoć u iznosu od 4.5 milijardi dolara. Velike sume novca primili su i bankari, industrijalci i medijski magnati.

U zamenu za državnu pomoć, vlasnici velikih kompanija su se obavezali vladi da će joj odobriti da postavlja svoj menadžere na važne pozicije u njihovim firmama. Upliv vladinog kadra imaće za posledicu veću kontrolu države nad privatnim sektorom. Finansijska kriza je u najvećoj meri pogodila metalnu industriju. Jedna od firmi koja je doživeli veliki krah je „Metaloinvest”, firma u vlasništvu poznatog oligarha Ališera Usmanova. „Metaloinvest” beleži najveći dug u istoriji firme, a zaradom koja je u drastičnom padu dug se više ne može servisirati.

Kako bi firmu izvukao iz krize Usmanov se zalaže za pripajanje s „Norilsk nikelom” i „Rostehnolodžijem”. „Norilsk nikel” je najveći svetski proizvođač nikla u vlasništvu Vladimira Potanjina i Olega Deripaske, dok je „Rostehnolodži” industrijski holding u vlasništvu vlade, koji kontroliše Sergej Čemesov, jedan od bliskih prijatelja premijera Vladimira Putina.

Sa mogućom integracijom se, međutim, ne slaže predsednik Dmitrij Medvedev. On smatra da profitabilne kompanije poput „Norilsk nikela” moraju i dalje poslovati nezavisne od države. Sergej Čemesov ipak, pre svega zbog svojih veza s visokim državnim funkcionerima, može uticati na vezivanje „Metaloinvesta” za „Rostehnolodži”.

Džošua Finč, finansijski analitičar koji živi u Moskvi, a radi za američke tink-tenk kompanije, kaže da je „Metaloinvest” na ivici obustave rada, a kreditori hitno traže novac. On kaže da Igor Šećin, zamenik premijera Putina, zdušno podržava prisjedinjene „Metaloinvesta” jednom od najvećih industrijskih holdinga na svetu.

Usmanov je početkom decenije bio jedan od najčuvenijih finansijskih oligarha. U njegovom vlasništvu je čuveni londonski fudbalski klub Arsenal. Ukoliko bi do spajanja sa državnim gigantom došlo, on bi zvanično postao prvi do juče nezavisni industrijski baron koji bi postao menadžer firme u državnom vlasništvu. Usmanov je zatražio od ruske državne banke kredit u iznosu od 500 miliona dolara, koji, kako finansijski anakitičari procenjuju, želi da uloži u kupovinu akcija firmi u vlasništvu zapadnih zemalja.

Više od 100 ruskih poslovnih lidera traži vladine zajmove kako bi mogli da podmire novonastale kreditne obaveze i ispeglaju dugove. Prema podacima Centralne banke Rusije, reč je o zajmovima vrednim više od 110 milijardi dolara. Poređenja radi, reč je o sumi koja je dva puta veća suma od one koju kompanije Brazila, Indije i Kine duguju svojim stranim poveriocima.