Izvor: Seebiz

budva1Nestašica struje i vode, nedostatak puteva, loš servis, visoke cijene i nekontrolisana gradnja mogli bi crnogorski turizam da dovedu do bankrotstva, piše njemačka agencija DPA.

U tekstu koji na svojoj internet-stranici objavljuje magazin Der Spiegel, prenose se riječi profesora turizma Radeta Ratkovića da je crnogorska turistička branša “pred bankrotom”. Navodi se da se da mnogi koji dolaze u Crnu Goru na odmor “kao otimačinu doživljavaju već to što im se na granici naplaćuje 10 eura ‘ekološkog poreza’ po automobilu i 30 eura po prikolici”.

“Kao objašnjenje se navodi da je ova balkanska zemlja ‘prva ekološka država Evrope’. Ali ta država se guši u otpadu koji se svuda, čak i u visokim planinskim predleima, divlje odlaže”, navodi se u tekstu DPA.

Dodaje se da i Njemački automobilski klub ADAC ocenjuje da “naplaćivanjem te ‘ulaznice’ ili ‘prikrivenom putarinom’ za džombaste puteve Crna Gora ne čini sebi uslugu, jer time samo zastrašuje turiste”. ADAC, koji redovno testira turistričke kapacitete širom Evrope, ocjenjuje i da “nijedan kamping u Crnoj Gori ne ispunjava evropske usluge”, kao i da kampovi “nisu ni približno tako dobri kao oni u Hrvatskoj”. Pošto je stanje sumorno i u hotelskoj branši, nekoliko njemačkih turističkih kompanija izuzelo je Crnu Goru iz svojih kataloga, što je Ratković za DPA nazvao “alarmantnom činjenicom”.

Citiraju se podaci nadležnih turističkih ustanova u Budvi iz kojih proističe da je broj rezervacija “više nego skroman”.

“Iz temelja renovirani hoteli, kao Rivijera u Petrovcu, iznenada su u predsezoni zatvorili vrata jer im se nije isplatilo da rade. Drugi hoteli pak zbog krize ne dobijaju od svojih banaka kredite za pripreme za sezonu. Pošto hoteli ne mogu da otplaćuju kredite, banke prijete da će preuzeti vlasništvo nad hotelima”, navodi DPA.

U tekstu koji objavljuje Der Spegel se ukazuje da su “hotelijeri računali na dolazak bogatih gostiju iz Rusije i Ukrajine, koji su zamijenili Nijemce kao platežno najsposobniju grupu turista”. Međutim, mnoge od njih su već prošle godine zaplašile u odnosu na Tursku, Hrvatsku ili Grčku visoke cijene.

Na kraju se navodi da bi veliki vodovod od Skadarskog jezera koji je počeo da se gradi u decembru trebalo da pomogne da se prevaziđe hronična nestašica vode, ali da “kratko pred početak sezone neke promenade na obali u Crnoj Gori liče na pejsaže na Mesecu”.

Advertisements