Izvor: Net.hr

protesti‘Prvog svibnja građanima ne nudimo grah, već dostojanstvo. Pozivam sve da nam se pridruže’, poručio je glasnogovornik inicijacije Stegnite vi svoj remen, bando lopovska! za Net.hr. Anketa!

Josip Dell’Olio, glasnogovornik građanske inicijacije Stegnite vi svoj remen, bando lopovska!, rekao nam je kako ovaj put očekuje puno veći odaziv građana na prosvjed, nego što je bio slučaj s demonstracijama 5. prosinca 2008.

”S organizacijom prosvjeda počeli smo još 18. veljače i održali dvadesetak sastanaka s raznim udrugama i sindikatima. Okupila se cijela ekipa sposobnih ljudi i sada smo spremni na sve”, rekao je Dell’Olio za Net.hr.

Građanska inicijacija smatra da Vlada neće ispuniti postavljene zahtjeve do zadanog roka, te su u skladu s tim policiji već prijavili prosvjed na zagrebačkom Trgu bana Jelačića i od grada zatražili dozvolu za postavljanje bine.

”Plakati za prosvjed već su odavno u tisku. 500 komada A3 formata bit će polijepljeno diljem grada. Seljaci iz blizine Zagreba traktorima će doći na trg, a podržat će ih Slavonci, Baranjci i ribari iz Istre i Dalmacije”, poručio je Dell’Olio.

Na pojedine optužbe da iza inicijacije Stegnite vi svoj remen, bando lopovska! stoje pojedine oporbene stranke, Dell’Olio je komentirao kako su to ”apsolutne gluposti”.

”Stranke u Hrvatskoj su nesposobne organizirati tako nešto. Pa mi brojimo oko 60 tisuća članova. Građani su umorni od preživljavanja i prvog svibnja ne nudimo im grah, već dostojanstvo”, poručio je glasnogovornik inicijacije za Net.hr.

ZAHTJEVI INCIJACIJE

1. Smanjivanje stope PDV-a 11% na sve prehrambene proizvode

2. Oslobođenje od participacije za lijekove i liječenje

3. Izglasavanje zakona o nezastarijevanju kaznenih djela u privatizaciji i pretvorbi

4. Osnivanje fonda za povrat opljačkane imovine

5. Objava registra branitelja

6. Ukidanje prava na mirovinu saborskog zastupnika nakon samo četiri godine radnog staža

7. Ukidanje zabrane prosvjedovanja na Markovom trgu

8. Odustajanje od Pelješkog mosta i svih megalomanskih projekata

9. Povećanje iznosa mirovina najmanje 5%

10. Poništenje Zakona o golfu i hitna zaštita prava građana na privatno vlasništvo

11. Ukidanje naplaćivanja visokoškolskog obrazovanja

12. Ukidanja prava glasa dijaspori i lažnim biračima na nepostojećim adresama

13. Uvođenje logične prakse isplaćivanja poticaja seljacima prije sjetve, ne godinu kasnije

‘Prvi prosvjed je malo podbacio jer je sve bilo organizirano preko Facebooka. Sada smo organiziraniji’ rekao je Dell’Olio. Kao glavni razlog ističe što sada ”sve karte polažu na Zagreb”, a dodaje i kako će se prosvjedu 1. svibnja na glavnom zagrebačkom trgu pridružiti i nekoliko sindikata.

Advertisements