Izvor: Seebiz

gligorovSuradnik bečkog Instituta za međunarodne ekonomske studije Vladimir Gligorov ocijenio je danas u Beogradu da je ideja o stvaranju “carinske unije” u regiji neizvediva.

– Protekcionizam je verovatno najgora moguća mjera u ovom trenutku”, rekao je Gligorov novinarima u pauzi međunarodne konferencije “Socijalna politika u svjetlu svjetske ekonomske krize”.

Komentirajući izjavu nekadašnjeg premijera SFRJ Ante Markovića o eventualnom uvođenju nekih carinskih beneficija između zemalja regije, on je ocijenio da je to nezvedivo, prije svega zbog Svjetske trgovinske organizacije i Europske unije.

Marković je rekao da, ako već ne može biti stvorena carinska unija, zemlje regije trebaju međusobno stvoriti niz beneficija.

– Cilj je povezati bolje ove naše jadne privrede, koje su jadne same za sebe, a nekad su bile mnogo jače. Treba ih jednostavno bolje zaposliti, da se međusobno više prodaje, da se više kupuje, da zaposle radnike u tim zemljama.

Najveća greška ekonomija u regiji jest činjenica što se brzo rasprodao bankarski sektor.

– Svaka država bi trebala razmišljati o formiranju svoje banke koja bi, ako je potrebno, imala oslonac i u proračunu, kaže Marković.

Kao glavni problem regije Marković vidi činjenicu što ima jednostavno premalo sposobnih ljudi. Možda se to najviše odnosi i na Vlade, na ljude koje trebaju donositi odluke.