Izvor: Mina

buxSavjet ministara Evropske unije (EU) danas je bez rasprave dao zeleno svijetlo za razmatranje zahtjeva Crne Gore da stekne status kandidata za članstvo u Uniji. Ambasador Crne Gore pri EU Slavica Milačić rekla je agenciji MINA da je Savjet, u skladu sa procedurom definisanom članom 49 Ugovora o Evropskoj uniji, pozvao Evropsku komisiju da podnese mišljenje na crnogorku aplikaciju.

“Odluka Savjeta je priznanje za napedak koji je Crna Gora ostavrila do sada u sprovođenju političkih i ekonomskih reformi, i implementaciji Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP), posebno njegovog trgovinskog djela”, rekla je ona.

Prema njenim riječima, to je početak procedure koja vodi dobijanju statusa kandidata i otvaranju pristupnih pregovora, pod uslovom da država u potpunosti implementira sve obaveze iz SSP-a.

Milačić je kazala da je u današnjim zaključcima Savjeta EU ponovljeno da napredak svake države zavisi od njenih individualnih napora da ispuni Kopenhaške kriterijume i uslove iz procesa stabilizacije i pridruživanja.

“Rezultati koje ostvari u primjeni obaveza iz SSP-a ključni su element koji će opredjeljivati dalji napredak države”, navela je ona.

Milačić je rekla da je pred Crnom Gorom obiman i složen posao, i to ne samo na pripremi kvalitetnih odgovora na budući upitnik.

“Predstoji nastavak intenzivnih reformi i sprvođenja obaveza iz SSP-a. Vjerujem da ćemo sa današnjom odlukom sa još većom posvećenošću i entuzijazmom, i uz punu anagažovanost svih struktura odgovoriti svim obavezama”, zaključila je ona.

Crnogorski premijer Milo Đukanović je 15. decembra prošle godine predao francuskom predsjedniku Nikoli Sarkoziju zvaničan zahtjev Crne Gore da dobije status kandidata za članstvo EU.

Advertisements