Izvor: Mina

sudoviOcjena predsjednika Vrhovnog suda Vesne Medenice da je Crna Gora privilegovana sa samo četiri slučaja ratnih zločina, od kojih ni poslije 15 godina nijedan nije pravosnažno okončan, u najmanju ruku je diskutabilna, smatra član Udruženja pravnika, Stanko Marić.

Medenica je ranije ocijenila da Crna Gora “ima privilegiju da ima samo četiri predmeta ratnih zločina, za razliku od Hrvatske gdje je 4,7 hiljada optuženih, odnosno Bosne i Hercegovine gdje ih je 17 hiljada«.

“Kakva je privilegija da poslije 15 godina govorimo o slučajevima od kojih nijedan nije pravosnažno okončan”, kazao je Marić agenciji MINA.

On je upitao je li privilegija crnogorskog pravosuđa da mu treba 15 godina da okonča četiri slučaja i da se, sa druge strane, govori o Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini gdje ima hiljade optuženih.

“To što su četiri slučaja ratnih zločina procesuirana – hoću da vjerujem da ih nema više. Ali, plašim se da je to situacija kao što je bila prije dvije-tri godine sa korupcijom”, rekao je Marić.

Prema njegovim riječima, do prije tri godine se tvrdilo da korupcije uopšte nema u Crnoj Gori, a dokaz je bilo to što ne postoji nijedan procesuiran slučaj.

”Da bi sad, poslije tri godine, rekli da imamo nekoliko stotina pravosnažnih presuda za predmete sa elementima korupcije”, dodao je on.

Marić smatra da bi bilo dobro vidjeti, ako već postoji sumnja da je počinjeno krivično djelo korupcije, ko je pravosnažno osuđen za to djelo.

”To bi bio najbolji lijek protiv korupcije – da građani znaju ko je osuđen za to djelo, gdje su ti ljudi radili, na kojim mjestima, u kojim organima”, pojasnio je on.

Marić je podsjetio da, i pored toga što se govori o stotinama pravosnažnih presuda, još nije saopšteno nijedno ime ”što može da bude veoma problematično sa stanovišta sumnje da li je to uopšte tačan podatak”.

Prema njegovim riječima, statistički podaci su problematični i ne mogu biti pouzdan osnov za zaključivanje da li je neka pojava prisutna u većoj ili manjoj mjeri.

On smatra da je ista situacija i kad se radi o privrednom kriminalu, nerasvijetljenim ubistvima i korupciji, za koju je dugo tvrđeno da je nema.

”Nedopustivo je, recimo, da u oblasti privrednog kriminala, imamo postupke koji traju i po deset godina, a Medenica je bila i tužilac, i sad je predsjednik Vrhovnog suda, u jednom i u drugom mandatu”, kazao je Marić.

Sve to, kako je naveo, stoji i dalje onako kako je bilo i prije pet-šest godina.

”Mnogi ozbiljni predmeti teških krivičnih djela nijesu okončani, tako da ne znam u čemu se može vidjeti napredak osim u ocjeni onih koji to rade. Oni uvijek misle da rade – i vjerovatno i rade najbolje što znaju, ali očigledno da to ni izbliza nije dovoljno”, rekao je on.

Komentarišući ocjenu Medenice da je ”učinak crnogorskog Sudskog savjeta za godinu više nego impozantan”, Marić je kazao da o tome postoje sasvim drugačija mišljenja, i kada je u pitanju sastav Savjeta, i njegov način rada i rezultati.

”Takođe, imamo drugačija mišljenja i o radu sudova, njihovoj efikasnosti i rezultatima i stanju prava i sloboda građana. Mislimo da i dalje ima mnogo problema, i da se tu stvari veoma sporo mijenjaju”, zaključio je on.