Izvor: Vijesti

snvGeneralni sekretar Srpskog nacionalnog savjeta (SNS) Gojko Raičević, smijenjen je juče sa te funkcije nakon što je optužio predsjednika Savjeta Momčila Vuksanovića za netransparentno trošenje novca i izrazio sumnju da je u radu Savjeta bilo i izvjesnih finansijskih zloupotreba.

Na sjednici Savjeta Raičević je, kako prenosi portal In4s.net, kazao da je sa glavnog računa Državnog trezora Crne Gore u decembru 2008. godine uplaćeno na račun Savjeta preko 145.000 eura, a da je 17. aprila 2009. na računu Savjeta se nalazi 19.752,26 eura. 

“Svaki član ovog Savjeta, a i svaki Srbin u Crnoj Gori koji vjeruje da ova institucija treba da odražava potrebe i težnje srpskog naroda se sa pravom pita kako je čitavih skoro 130.000 eura upotrijebljeno na opštu korist? Da li su članovi Savjeta bili upoznati sa tokovima trošenja novca? Da li srpska javnost u Crnoj Gori zna kako i koliko se novca troši u instituciji koja je predstavlja”, pitao je Raičević.

Nakon njegovog izlaganja i višesatne polemike, na tajnom glasanju je 21 član SNS podržao smjenu Raičevića, dok je njih troje bilo protiv. Uz Raičevića su bili Drago Bakrač i Vojin Grubač.

Vuksanović je sinoć rekao “Vijestima” da će se oglasiti sjutra i da je riječ u unutrašnjem problemu koji je prevaziđen. Raičević je na sjednici istakao da je “jedna od najvećih investicija Savjeta iznosila od 32.279 eura i otkrio da je riječ o uplati novca na račun NVO Srpsko narodno vijeće, kojim, takođe, predsjedava Momčilo Vuksanović.

“Svaka ‘slučajnost’ u činjenici da je predsjednik NVO SNV i Srpskog nacionalnog savjeta isti čovjek je, ispostaviće se, ključna za prirodu i visinu ove transakcije”, rekao je Raičević na sjednici Savjeta.

On je naglasio da pomenuti podatak govori o tome da je “borba za prava Srba u Crnoj Gori, time i njihov novac, doveden do apsurda upravo od čovjeka koji je na čelu institucije koja je nosilac te borbe”.

“Naše stalno ponavljanje notorne potrebe da Srbi moraju znati ko i na koji način troši njihov novac je potpuno obesmišljena apsolutnom samovoljom predsjednika Srpskog nacionalnog savjeta. Model ponašanja ilustrovan u ovom primjeru je suštinski prepisan od strane režimskih vlastodržaca i zasniva se na nedostatku bilo kakve odgovornosti”, naveo je Raičević.

On je dodao da je za adaptaciju prostorija stana od 80-ak kvadrata u kome se danas nalazi Savjet utrošeno “nevjerovatnih 20.000 eura”.

“Pred narodom koji je svoju slobodu i vjernost naciji i tradiciji platio time što je uguran ispod svakog životnog minimuma, ja se gospodo iskreno stidim zbog ove frapantne činjenice! Da sve bude nevjerovatnije, za zakup istih prostorija se plaća 1100 eura mjesečno što će za dvije godine ugovora dati nevjerovatnih 26.000 eura. Ukupno 46000 evra!”, rekao je Raičević.

On je dodao da je posebno zanimljiv detalj i to što je 14.000 eura za “materijalne troškove i ostale stvari” podignuto tačno u vrijeme predizborne kampanje.

“Nadam se da su svima jasne posljedice u slučaju da se dokaže da su tim novcem finansirane predizborne aktivnosti Srpske nacionalne liste”, objasnio je Raičević.

Gdje je TV stanica, agencija, pozorište…

Raičević je na sjednici kazao da je Savjet “dužan da objasni prije svega srpskoj javnosti kako je ‘programima’ na koje je potrošeno skoro 130.000 eura zaštitio njene interese, popravio položaj, vratio nadu da je moguće imati instituciju dostojnu njihove svakodnevne žrtve”. 

“Javnost će zanimati da sazna i dokle smo stigli sa realizacijom bombastično najavljenih projekata formiranja TV agencije, osnivanja srpske novine, srpskog pozorišta… Ono što će imati posebnu težinu nakon što javnost bude upoznata sa svim gore navedenim detaljima jeste kako će Savjet opravdati novac koji je namjenski dobijen od strane Fonda manjinskih savjeta\\\”, izjavio je Raičević.

On je postavio pitanje i za koju namjenu, po kojem ugovoru i na osnovu kojeg dogovora (odluke) na sjednici predsjedništva je generalnom sekretaru Stranke srpskih radikala Bojanu Strunjašu, Savjet uplatio 1685 evra.

Kako je objavio In4s.net, Strunjaš je rekao da mu je 680 eura uplaćeno da bi popravio motor na autu jer je upao u rupu dok je vozio Vuksanovića, dok mu je 1000 eura bila pozajmnica za izbornu kampanju.

Advertisements