Izvor: Vijesti

sharkPrva banka Crne Gore postala je vlasnik 49 odsto akcija Monte adria broker-dilera, nekada najvećeg ovlašćenog posrednika na tržištu kapitala – saznaju “Vijesti”.

Ostatak od 51 odsto Monte adrije posjeduju dvije firme – Merkator CO Podgorica (oko 38 odsto) i Megatrend (13 odsto). Iako se na osnovu vlasničke strukture ove dvije firme to ne može vidjeti, većinski paket akcija Monte adrie kontroliše profesor Veselin Vukotić, koji ima svoje ljude i u Bordu direktora.

Do sada je 49 odsto akcija ove brokersko-dilerske kuće posjedovala slovenačka kompanija MABO.

Još nema zvanične potvrde da li su te akcije Prvoj banci pripale po osnovu zaloga za kredit, što je i najvjerovatnije.

Javnosti nije poznato ko je vlasnik kompanije MABO, ali je logično da je sa njima povezan direktor Monte adrije Slovenac Damjan Hosta.

Ova brokersko-dilerska kuća godinama je bila lider na tržištu kapitala prema ostvarenom prometu. Portfelj Monte adrije, odnosno akcije koje posjeduju u raznim kompanijama i fondovima, svojevremeno je vrijedio čak oko 10 miliona eura, ali su se stvari promijenile u posljednjih godinu i po.

Kao što je poznato, ekonomska kriza dovela je do nelikvidnosti i povlačenja investitora sa berzi, cijene akcija su drastično pale, pa su i brokeri ušli u probleme jer maltene nema posla za njih. U svakom slučaju Monte adria nije “za bacit”, tako da bi Prva banka mogla biti na dobitku u perspektivi. Inače, Monte adria posjeduje 1,66 odsto akcija Prve banke.

Banka u ovom trenutku posjeduje brojne nekretnine po Crnoj Gori, kao i akcije kompanija i fondova, koje su založili klijenti za kredite. Taj dio Prve banke (nekretnine i akcije) smatra se izuzetno atraktivnim, zbog čega se očekuje da u perspektivi ta imovina bude valorizovana na neki način.

Inače, na tržitu kapitala od prošle godine, najmanje sedam brokerskih kuća je zamrnulo rad ili su ugašene, a mnogima prijeti slična sudbina zbog visokih mjesečnih troškova i dugova, kako njihovih tako i sa njima povezanih firmi. Sredinom novembra prestala je sa radom i brokersko-dilerska kuća M&V Invest, čiji je vlasnik bila firma srpskog biznismena Miodrag Kostića.

Prije njih su u dobrovoljnu likvidaciju otišli In broker, Nobl broker, Aktiva broker, dok su Narodni broker, Anglo broker, Fideliti i od prije dvadesetak dana i Energo broker, “zamrznuli” rad i ne primaju naloge. Prema važećim propisima, brokersko-dilerske kuće mogu najviše godinu da ništa ne rade, a da zadrže licencu Komisije za hartije od vrijednosti.

Odnedavno je promijenjena i vlasnička struktura u Global broker dileru, čiji je većinski vlasnik bio Slovenac Peter Drašler, nekada jedan od glavnih berzanskih igrača u Crnoj Gori. Drašlera više nema u vlasničkoj strukturi Globala, već je sada glavni akcionar Sašo Sajko, koji je izvršni direktor. Drašler je, prema dostupnim podacima, i dalje u bordu direktora Global brokera, zbog čega nije jasno da li je ovaj Slovenac samo formalno izašao iz vlasničke strukture ili stvarno.

Montenegro broker diler AD iz Podgorice, u većinskom vlasništvu kompanije Industriaimport- Industriaimpex, obavio je dokapitalizaciju vrijednu 22.000 putem nove emisije akcija po osnovu prava preče kupovine.

Kapital Montenegro broker dilera nakon dokapitalizacije iznosi 152.000 eura, i podijeljen je na 1,52 miliona akcija nominalne vrijednosti 10 centi. Većinski vlasnik je povećao učešće u vlasništvu sa 88 na 89,74 odsto akcija sa pravom glasa. Nakon dokapitalizacije uskoro će se obaviti i promjena pravnih akata preduzeća.

Advertisements