Izvor: Mina

tortureMučenje vodom, koje je Centralna američka obavještajna služba (CIA) koristila za ispitivanje osumnjičenih za terorizam, odobrila je bivša državna sekretarka Sjedinjenih Američkih Država Kondoliza Rajs 2002. godine, navodi se u izvještaju Senata.

Rajs, koja je u to vrijeme bila nacionalni savjetnik za bezbjednost u administraciji predsjednika Džordža Buša, dala je odobrenje za korišćenje surovog ispitivanja osumnjičenog pripadnika Al Kaide Abua Zubajdaha, otkrio je Obaveštajni komitet Senata.

Izvještaji koji su objavljeni prošle nedjelje pokazuju da su Zubajdah i još jedan zatvorenik bili izloženi mučenju vodom 266 puta.

U izvještajima se otkriva da su Rajsova, kao i ostali visoki zvaničnici Bušove administracije, bili među prvima obaviješteni o “alternativnim metodama ispitivanja uključujući i mučenje vodom”.

Bivši potpredsjednik SAD Dik Čejni izjavio je da su te metode dale razultate, prenosi BBC.

Mučenje vodom je oblik torture pri kojem zatvorenik leži na leđima vezan sa glavom nagnutom unazad dok mu se sipa voda preko lica i u disajne puteve.

Žrtva se zbog nasilnog gušenja i inhalacije vode davi što kod nje izaziva vjerovanje da će umrijeti.

Memorandumi CIA koje je objavila administracija predsjednika SAD Baraka Obame prošle nedjelje otkrivaju da je Zubajdah bio mučen vodom najmanje 83 puta, dok je optuženi koji je priznao planiranje napada 11. septembra u SAD Kalid Šeik Mohamad bio mučen vodom 183 puta.

Ostale tehnike ispitivanja koje se pominju u dokumentima uključuju i lišavanje sna, prisilnu golotinju, kao i stavljanje zatvorenika u bolne položaje.

Početkom nedjelje Obama je otvorio mogućnost procesa protiv zvaničnika koji stoje iza surovih tehnika ispitivanja, rekavši da je na vrhovnom tužiocu da donese tu odluku.

Advertisements