Izvor: ACP

balcakČelnici Međunarodnog monetarnog fonda zatražili su još odlučniju i efektivniju akciju svjetskih lidera, pošto se globalni financijski sustav i dalje nalazi pod jakim stresom, a kriza ugrožava domaćinstva, korporacije i bankarski sektor u razvijenim zemljama, ali i u onim čija se tržišta tek razvijaju.

Šanse za oporavak evropskih tržišta u razvoju u 2010. i 2011. postoje, ali su male, tvrde u MMF. Finansijski pritisci na centralnu, istočnu i jugoistočnu Europu, uključujući Hrvatsku i Srbiju, ogledaju se u mogućnosti da banke iz razvijenih zapadnih zemalja prodaju filijale da bi sačuvale kapital za domaća tržišta.

MMF navodi da ugrožene europske zemlje imaju veću ovisnost od prekograničnog financiranja i veći stupanj kreditnog rizika, za razliku od Latinske Amerike i Azije, u kojima je rizik vezan za dramatični kolaps u globalnoj trgovini nakon početka krize. Većina država centralne, istočne i jugoistočne Europe, a među njima i Hrvatska, izuzetno je ovisna od zapadnoeuropskih banaka, kod kojih prednjače one iz Austrije, Njemačke i Italije, dok su u baltičkoj regiji najviše prisutne švedske banke.

„Ozbiljnost krize na ovim tržištima i rizik njenog daljeg presipanja zahtijeva snažni i koordinirani odgovor na globalnoj razini, kako bi se obezbedila adekvatna likvidnost. Odluka da se povećaju sredstva kojima će raspolagati MMF, koje su donijete na nedavnom summitu G20, mogu poslužiti kao primjer takve akcije”, piše u izvještaju o globalnoj financijskoj stabilnosti.

U tom dokumentu se procenjuje da će gubici od svjetske krize do kraja 2010. narasti na 4.050 milijardi dolara. Fond tvrdi da će banke pretrpjeti dvije trećine od ukupne iznose gubitaka, koja je skoro dvostruko veća od prvobitno projektiranog iznosa od 2.200 milijardi dolara koji je u siječnju korigiran na 2.700 milijardi dolara. U izvještaju se navodi da razlog za drastično povećanje leži u prognozama ekonomskog rasta u svijetu koje su se u međuvremenu pogoršale.

Advertisements