Izvor: BBC

cityBritanski ministar finansija Alister Darling u parlamentu je predstavio budžet za narednu fiskalnu godinu. On se pre svega osvrnuo na mere koje je preduzela vlada kako bi pomogla običnim ljudima koji su se našli u teškoj finansijskoj situaciji:

“Inflacija je pala, što znači da će prihodi građana porasti. Sve vladine dosadašnje trebalo bi da sačuvaju oko pola miliona radnih mesta. I druge vlade širom sveta čine isto. Članice Grupe 20 ukupno su izdvojile više od 5 hiljada milijardi dolara fiskalne pomoći”, naglasio je britanski ministar finansija.

Privredni rast u Britaniji, nastavio je ministar finasija, do kraja godine će pasti za oko 3,5 odsto, što je najviše još od Drugog svetskog rata.

Najnoviji podaci pokazuju da je državni dug u prošloj finansijskoj godini skočio na rekordnih 130 milijardi dolara, i da će do 2013. godine dostići 79 odsto brutonacionalnog proizvoda, što je dvostruko više nego pre samo nekoliko godina, u periodu privrednog buma.

Britanija je, naime, krajnje zavisna od prihoda od poreza na bankarske profite i prodaje nekretnina, čija cena je donedavno naglo rasla. Ta dva sektora su u tekućoj krizi teško pogođena, pa su britanske finansije, ističu analitičari, trenutno u vrlo lošem stanju.

Međutim, smatra Darling, drastično “kresanje” državne potrošnje u ovom trenutku ne bi urodilo plodom.

Ministar finasija je najavio i povećanje poreza za ljude sa visokim prihodima – oni koji godišnje zarađuju 150 hiljada funti, odnosno oko 165 hiljada evra, od iduće godine plaćaće porez po višoj stopi od 50%.

Opozicioni lideri oštro su napali predlog budžeta, tvrdeći da je vladi “ponestalo novca i ideja”. Lider glavne opozicione Konzeravtivne stranke Dejvid Kameron je tim povodm rekao:

“Prethodna laburistička vlada, krajem 70-tih godina, donela nam je “zimu radničkog nezadovoljstva”. Ova laburistička vlada nam dodnosi deceniju dugova! Vladi ponestaje kako novca, tako i moralnog autoriteta. Nameće se pitanje – kakva je svrha da ova vlada zombija ostane na vlasti još 14 meseci?”

Novi budžet Velike Britanije je nametnuo teme za debatu uoči narednih parlamentarnih izbora, koji moraju da se održe najkasnije do 1. maja 2010. godine.

Izvesno je da će porezi i državna potrošnja biti centralne teme te debate, navode BBC-jevi analitičari. Dopisnici primjećuju da ministar Darling mora da uveri strane investitore da je ulaganje u vladine obveznice i dalje bezbedno.

Ministar finansija je potvrdio da će vlada pokrenuti program, po ugledu na neke druge članice EU, prema kojem će kupovina novog automobila – ukoliko se deset i više godina staro vozilo da na reciklažu – biti dotirana iznosom od dve hiljade funti.

Advertisements