Izvor: Press

tadic-knezevicUhapšeni gradonačelnik Zrenjanina Goran Knežević optužio je Demokratsku stranku da se finansira neprijavljenim donacijama u gotovini, koje se potom kriju po zakupljenim sefovima! Dan pošto je stranka Borisa Tadića objavila spisak od 44 firme od kojih je dobila novac prošle godine, od kojih nijedna nije poznata široj javnosti (pogledaj okvir), Knežević tvrdi da su najveći finansijeri stranke NIS i Fond za kapitalna ulaganja Vojvodine!

Knežević je teške optužbe na račun stranke u kojoj je donedavno bio visoki funkcioner izneo pred istražnim sudijom Specijalnog suda, gde je objašnjavao otkud 233.900 evra u dva sefa u Vojvođanskoj banci, koja su otvorena na njegovo ime.

Knežević je naveo da novac koji DS dobija iz budžeta nije dovoljan za normalno funkcionisanje stranke, pa se lokalni odbori snalaze prilozima i donacijama članova i simpatizera.

– Te pare se potom drže u sefovima, to je slučaj i sa novcem koji je pronađen u Vojvođanskoj banci, u sefovima koji su bili zakupljeni na moje ime. Isti princip finansiranja postojao i u Pokrajinskom odboru DS-a u Novom Sadu, a najveći izvori finansiranja su NIS i vojvođanski Fond za kapitalna ulaganja. Tako prikupljena sredstva koriste se u odborima za naknade zaposlenima, režijske troškove, troškove održavanja prostorija odbora, izborne štabove, kandidate, medije, promocije, troškove prevoza, telefone, kartice, bine, ozvučenja, spotove, obilazak terena, reprezentaciju, plaćanje fizičkih poslova… – tvrdi Knežević, koji je optužen kao vođa „zrenjaninske građevinske mafije”.

Na pitanje istražnog sudije da li je vodio evidenciju o takvim donacijama i da li je o njima izveštavao više instance DS-a, Knežević kaže:

– Vodio sam evidenciju uplata i isplata, a o samom iznosu nismo imali obavezu da nikog izveštavamo, jer je to bila autonomna stvar svakog dela stranke i svako se snalazio na svoj način, osim onog dela koji je bio zajednički i koji je dolazio iz centrale u Beogradu i Novom Sadu.

Knežević je rekao i da većina ljudi koji daju donacije DS-u insistira na anonimnosti, zbog čega im se i ne izdaju nikakve priznanice o uplati.

– U Zrenjaninu su za finansiranje stranke, pored mene, bili zaduženi još i Bratislav Tomić kao predsednik Gradskog odbora, Predrag Grgić, kao član IO, i Miloš Kovačević, direktor DS-a. U Zrenjaninu postoji još jedan sef za manje priloge, i to na ime Miloša Kovačevića – rekao je Knežević.

Advertisements