Izvor: Večernji list

vecernjakIstraga ubojstva vlasnika Nacionala Ive Pukanića i Nike Franića dovela je do svjedoka koji tvrdi da je likvidacija naručena u Beogradu, a da je u njezinoj pozadini Sreten Jocić zvani Joca Amsterdam. Riječ je o osobi koju mediji prikazuju kao jednog od najutjecajnijih balkanskih mafijaških bossova. Više osoba iz istrage Večernjem je potvrdilo kako je u postupku pronalaska naručitelja atentata na Pukanića uzet iskaz od svjedoka, pripadnika krim-miljea koji je također imao ulogu u ubojstvu, a koji tvrdi da je naručitelj izvan granica Hrvatske i za organizaciju zločina proziva upravo Jocu Amsterdama.

Navodeći kako se ime svjedoka koji upozorava na pozadinu ubojstva dosad nije spominjalo u kontekstu atentata, naši izvori tvrde da je riječ o osobi koja je dulje vrijeme (što znači unatrag više godina) kao pripadnik krim-miljea prilično usko surađivala s Jocom Amsterdamom. O motivu za prokazivanje beogradskog mafijaškog bossa naši sugovornici potvrđuju tezu s kojom je izišao Nacional – da je svjedok doznao kako su Joca Amsterdam i Robert Matanić planirali njegovu likvidaciju.

Jedini način da spasi ucijenjenu glavu za pripadnika krim-miljea bio je da “kapitalizira” informacije koje je, kao član podzemlja, imao o slučajevima u kojima je i sam sudjelovao. Svjedok je tako, doznajemo, ponudio svjedočenje, a zauzvrat je dobio status pokajnika, što je ulaznica u program za zaštitu svjedoka.

Premda ne žele otkriti nijedan detalj koji bi na bilo koji način dao naznačiti tko je svjedok, kao ni koja je bila njegova uloga u samoj likvidaciji Ive Pukanića, ni kakva je priroda njegovih odnosa s Jocom Amsterdamom, naši nas sugovornici uvjeravaju da je iskaz koji su od njega dobili istinit.

Ističu da je tome sigurno tako jer je svjedok, govoreći o ubojstvu Pukanića, znao najsitnije detalje, od mjesta i vremena kada se što zbivalo pa do lokacija na kojima su obavljene neke pripreme. Kažu da nije bio u vrhu kriminalne piramide, ali ni na samome dnu pa da stoga ima niz korisnih informacija.

Iskaz koji je svjedok pokajnik dao pred istražnim sucem (što znači da ima snagu dokaza) ne odnosi se samo na likvidaciju vlasnika Nacionala nego nas u istrazi uvjeravaju da je rasvijetlio i niz drugih kriminalnih događaja, i to nekoliko godina unatrag. Navodno je posebno iscrpno govorio o kriminalu kojim se Matanić bavio u Bugarskoj.

Prema verziji pozadine ubojstva Ive Pukanića, koju potvrđuje i posljednji svjedok, a koja vodi do Beograda i Joce Amsterdama kao glavnog organizatora, smaknuće vlasnika Nacionala naručila je balkanska mafija.

U tu se verziju, naime, vjeruje u krugovima koji provode istragu u Hrvatskoj. Navode kako svi tragovi vode prema njima, a da je i motiv jasan jer im se Pukanić ozbiljno zamjerio tekstovima i svjedočenjem o švercu cigareta.

Advertisements