Izvor: Mina

unemp1Zajednička komisija menadžmenta i Sindikalne organizacije podgoričkog Kombinata aluminijuma narednih će dana evidentirati sve dobrovoljne prijave radnika, koji su spremni da napuste radna mjesta na osnovu Vladinog socijalno-razvojnog programa.

Nakon današnjeg sastanka predstavnika Vlade sa menadžmentom i Sindikatom KAP-a saopšteno je da se od radničke asocijacije očekuje da do kraja sedmice saopšti stav o programu koji je, za rješavanje tehnološkog viška, ponudila crnogorska Vlada.

»Na sastanku su razmijenjene i informacije u vezi sa stanjem u kompaniji i socijalno-razvojnim programom. Zaključeno je da je neophodno da se sve strane maksimalno angažuju da KAP nastavi funkcionisanje«, saopšteno je iz Ministarstva za ekonomski razvoj.

Od menadžmenta KAP-a, kako se dodaje, očekuje se da obezbijedi martovsku platu zaposlenima u fabrici, Rudnicima boksita i zavisnim preduzećima, kao i da nabavi sirovine neophodne za nastavak proizvodnje.

Predstavnici Sindikata su, na zborovima radnika nekoliko fabrika KAP-a u utorak, preporučili radnicima kojima je prihvatljiv Vladin program da ga mogu iskoristiti, ali da se za ostale zaposlene moraju primjenjivati odredbe važećeg Kolektivnog ugovora, koji štite njihova prava.

Radnici Elektrolize, ključnog KAP-ovog pogona, tražili su od Sindikata da utiče na vlasnika kompanije, Centralnoevropsku aluminijsku kompaniju (CEAC), da za zbrinjavanje viška radnika obezbijedi 30 miliona EUR, koliko je odobrila i Vlada.

Crnogorska Vlada prošle sedmice je predstavila socijalno-razvojni program vrijedan 41 milion EUR za optimatizaciju broja zaposlenih u kompanijama zavisnim od KAP-a.

Vlada je, prema tom programu, spremna da obezbijedi otpremnine u iznosima od šest hiljada do 15 hiljada EUR i pet modela samozapošljavanja kroz kreditnu podršku za 2,37 hiljada od ukupno 3,9 hiljada radnika u KAP-ovim fabrikama i Rudnicima boksita.

Radnici su nezadovoljni i zbog kašnjenja martovske zarade. Iz uprave KAP-a ranije je saopšteno da ne mogu obezbijediti isplatu martovske plate, jer je Privredni sud, na zahtjev Elektroprivrede (EPCG), blokirao prodaju lagerovanog materijala.

EPCG je uputio nalog za prinudnu naplatu 12,5 miliona EUR duga KAP-a za utrošenu električnu energiju, zbog čega se podgorička kompanija žalila i spor prenijela u nadležnost Apelacionog suda.

Ukupan dug KAP-a, prema nezvaničnim podacima, iznosi 35 miliona EUR, uključujući neplaćene poreske obaveze, carine i usluge Luke Bar i Željeznice.

Kriza na svjetskom tržištu aluminijuma dovela je do smanjenja proizvodnje u KAP-u za pola, zbog čega je uprava primorana da dio radnika pošalje na prinudne odmore.

Advertisements