Izvor: Mina

strpciCrna Gora ima privilegiju da ima samo četiri predmeta ratnih zločina, ocijenila je danas predsjednik Vrhovnog suda Crne Gore Vesna Medenica. Ona je, na pitanje novinara šta se dešava sa velikim brojem neriješenih slučajeva ratnih zločina, kazala da »to nije veliki broj slučajeva”.

»Mi, u stvari, imamo privilegiju da imamo samo četiri predmeta, za razliku od Hrvatske gdje ima 4,7 hiljada optuženih, odnosno Bosne i Hercegovine gdje ih je 17 hiljada«, pojasnila je ona.

Medenica je kazala da ti postupci ”idu redovnim tokom”. Prema njenim riječima, sudije koje rade na tim predmetima imaju određene edukacije, a trenutno se radi na uspostavljanju službe koja će se baviti zaštitom svjedoka i žrtava.

»Radićemo i na osposobljavanju osoba koje će biti portparoli za ta suđenja, tako da će novinari i javnost biti u cjelosti i na profesionalan način obaviješteni«, kazala je ona.

Ona je ocijenila da su plate sudija zadovoljavajuće, navodeći da su one od 1,5 do 1,9 hiljada EUR – sa radnim subotama, a da je njena mjesečna zarada 2.047 EUR.

Advertisements