Izvor: Blic

leninTelo osnivača Komunističke partije i vođe Oktobarske revolucije Vladimira Iljiča Lenjina ove godine će zbog nedostatka novca ostati bez novog odela. Kako piše moskovski dnevnik Trud, tokom redovne obrade tela, koja je trajala dva meseca, Lenjin nije dobio novo odelo, iako je za to odavno sazrelo vreme. Lenjin, čije je balzamovano telo izloženo u Mauzoleju na Crvenom trgu bio je 17 godina obučen u oficirsku uniformu, potom u civilno odelo. Uobičajeno je da se Lenjin preobuče jednom u tri godine, a poslednji put odelo mu je promenjeno 2003, navodi list.

“Novca jedva ima za rad na balzamovanju, a država od 1992. nije izdvojila ni kopejku. Sve se drži na račun fonda Mauzolej Lenjina i sponzora, a sada i ova kriza…”, navodi zamenik direktora Sveruskog naučno-istraživačkog instituta za lekovito bilje Jurij Denisov-Nikoljski, koji učestvuje u procesima na očuvanju tela.

Nova odela za Lenjina šiju se po narudžbini od listera, koji je voleo da nosi. Ako se odelo za vreme redovne obrade ne menja, onda se detaljno čisti parom i pegla staro, pošto prljavština može da pokvari ceo postupak, piše list. Denisov-Nikoljski kaže da se pri obradi tela koristi tehnologija potapanja u kadu sa rastvorom trava koje imaju efekat balzamovanja. “Zahvaljujući toj tehnologiji, Lenjin može da leži još sto godina”, objašnjava naučnik. Mauzolej je, posle redovne obrade tela, ponovo otvoren za posetioce 18. aprila, a ulazak je besplatan.