Izvor: Mina

docu1Savjet za privatizaciju trebalo bi da odbaci ponude za zakup i turističku valorizaciju uvale Valdanos, jer kompanije koje su se prijavile na tender ne ispunjavaju osnovne preduslove konkursa, smatraju u ulcinjskoj nevladinoj organizaciji (NVO), MOGUL.

Međunarodni tender, kako je saopšteno, precizira da zainteresovani ponuđači moraju biti internacionalni hotelski operateri i brendovi nivoa četiri plus ili pet zvjezdica i da imaju najmanje pet godina neprekidnog iskustva u planiranju, razvoju i upravljanju hotelima.

“Građevinska firma iz Rusije, kao i ona iz Londona ne ispunjavaju te uslove, odnosno, nijedna od njih nema reputaciju međunarodnog hotelskog operatera i brenda”, naveo je koordinator MOGUL-a, Džemal Perović.

On tvrdi da kompanije koje su dostavile ponude za zakup Valdanosa nijesu poznate kao uspješni operateri turističkih kompleksa, a ne ispunjavaju ni uslove referentnosti i nemaju iskustvo u upravljanju hotelima, koji je najbitniji uslov tendera.

Valdanos, kako smatraju u ulcinjskoj NVO, treba izdvojiti iz procesa privatizacije i obustaviti sve dalje planove za davanje pod zakup tog kompleksa, jer Opština pod povoljnim uslovima za izgradnju turističkih kapaciteta nudi Adu i Veliku Plažu.

“Osim toga, Valdanos, odnosno prastari maslinjak, predmet je restitucije i ta imovina prethodno treba da bude vraćena ranijim vlasnicima. To očekuju građani Ulcinja koji su protestnim skupovima i masovno podržali zahtjeve za vraćanje imovine i opoziv odluke o formiranju komisije za pripremu tenderske dokumentacije za Valdanos”, kazao je Perović.

On smatra da Valdanos treba posebno zaštititi, jer je ta uvala sa maslinjakom i brdima Mendra i Mavrijan proglašena spomenikom prirode 1968. godine.

“Očekujemo da će Savjet za privatizaciju, odnosno Tenderska komisija, odbaciti dospjele ponude kao neprihvatljive i prihvatiti razloge koje smo naveli u prilog trajne zaštite uvale Valdanos”, dodao je Perović.

Tenderska komisija za realizaciju projekta turističke valorizacije Valdanosa odlučila je da pozove na pregovore britansku kompaniju Kubus luks /Cubus lux/, dok je ponuda rusko-crnogorskog konzorcijuma Mos siti grup /Mos city group/ proglašena neispravnom.

Brzopleti tender, kako smatraju u MOGUL-u, upućuje na zaključak da ne postoji ozbiljna namjera da se animiraju renomirane turističke kompanije, jer trenutna ekonomska situacija nije povoljna za ozbiljne i strateški jake poslovne partnere, koji se nijesu ni prijavili na tender.

“Valdanos pradstavlja izuzetan potencijal da bi se ishitreno i u poremećenim privrednim okolnostima dao firmama koje su se javile na tender, a kojima turizam nije osnovna djelatnost”, smatraju u MOGUL-u.

Tender za zakup uvale Valdanos, kako su naveli, asocira na tok i postupak privatizacije hotela Otrant, kada je, kao i sada, bila prijavljena građevinska kompanija iz Rusije.

“Ovaj put ulog je mnogostruko veći, jer je Valdanos neponovljiv unikat i kao takav zaslužuje meritornu i pažljivu valorizaciju”, upozorio je Perović.

On je podsjetio na dosadašnje promašene privatizacije turističkih kapaciteta u Ulcinju, poput privatizacije hotela Albatros, Lido, Mediteran i Galeb.

“Efekti i posljedice dosadašnje privatizacije nijesu nigdje na crnogorskoj obali toliko porazni i uvredljivi za lokalnu zajednicu kao što je to slučaj u Ulcinju”, smatraju u MOGUL-u.

Umjesto povećanja produktivnosti, zaposlenosti, podizanja kvaliteta, turističkih kapaciteta i ukupnog turističkog proizvoda, kako su naveli, turistička privreda Ulcinja doživljava sunovrat i nezabilježenu stagnaciju i nazadovanje.

Iz MOGUL-a tvrde da je postupak objavljivanja tendera bio nedovoljno pripremljen i brzoplet, jer je tender objavjen 19. decembra prošle godine, a javna rasprava za Nacrt studije za tu uvalu završen mjesec kasnije.

“To je neprimjereno značaju koji imaju lokalitet Valdanosa i sam tender. I dva puta produžavan rok za prijavljivanje na tender čitav postupak čini problematičnim i neprihvatljivim”, ocijenili su u MOGUL-u.

Zbog toga, kako su zaključili, prispjele ponude za zakup Valdanosa treba odbaciti, jer ni jedna ne odgovara uslovima iz tendera.

Advertisements