Izvor: DNMN, PCNen, RFE

prahaTema prethodne sedmice na Radiju Slobodna Evropa bila je “Virtualna komunikacija: forumi, blogovi i Facebook”. Crnogorski dio ove priče započinje ovako: “Na crnogorskim forumima i blogovima, omiljena tema je politika. Bilo pod izmišljenim ili stvarnim imenima, učesnici foruma najčešće iznose brojne kritike društvenih dešavanja. Da je internet komunikacija ušla u crnogorsku svakodnevnicu, pokazuje i dnevnik Vijesti, koje su uvele redovnu rubriku „Forum“ i u kojoj svakog dana stavove iznose domaći i strani stručnjaci, ali i čitatelji.” Priču u nastavku potpisuje novinarka RFE-a Biljana Jovićević.

“Danas oni kojima je svakodnevno dostupan medijski prostor, zbog raznih vrsta društvenog angažmana, koriste blog. Zašto? Pitali smo Daliborku Uljarević, direktoricu Centra za građansko obrazovanje: „Blog dozvoljava mnogo veću količinu ličnog odnosa. Isto tako, obezbjeđuje mi direktnu komunikaciju sa ljudima sa kojima, tokom svog posla, u najvećoj mjeri ne dolazim u susret ili nemam neki drugi oblik komunikacije. Mislim da je to vrlo dragocjeno. Vrlo često i sama mogu dosta toga da naučim.“

U zapadnoj Evropi blog je danas toliko aktuelan da ima težinu novinarskih tekstova. U Crnoj Gori, međutim, još uvijek ne. Ali, mogu li se, i koliko, forumi i blogovi uvrstiti u moderne medije? Razgovaramo sa osnivačem prvih nezavisnih elektronskih novina u Crnoj Gori – PCNEN – Duškom Vukovićem:

„Ja sam stasao kao profesionalni novinar u tradicionalnim medijima, koja su imala samo jedan kanal kroz koji se medijska poruka slala publici, i vrlo malo ili nimalo mogućnosti da prime poruku od publike nazad. Tako da sam, pogotovo početkom devedesetih, stvatio koliko je važno da postoji ta ,povratna‘ poruka i da se do istine dolazi kroz dijalog, a ne da vam neko istinu servira, jer je onda mogućnost manipulacije strašno velika. Kad imate dvosmjernu komunikaciju, prostor za manipulaciju i dalje postoji, ali se bitno smanjuje.“

Da li mislite da je ovo novi način medijske komunikacije? Koliko mislite da će on u budućnosti ojačati, imati efekta i moći da utiče na javno mnijenje?

„U zavisnosti od toga kako će se društva razvijati. Ova civilizacija može skliznuti u novu vrstu totalitarizma. Ja hoću da vjerujem da neće, ali nisam optimista one vrste da kažem da će se sve razvijati u pozitivnom pravcu. Ali, novi mediji nam na neki način ostavljaju mogućnost da vjerujemo da neke vrste novih totalitarizama, ne da nisu moguće, ali da neće dugo trajati.“

Da li ste imali i negativnih iskustava? Koliko često morate da intervenišete?

„U posljednje vrijeme sve manje.“

Zanimljivo je da profesionalni novinari kao što je Vuković ne spominju, recimo, blog Slavka Perovića, kao ni blogove drugih liberala, posebno kada se zna da je na Perovićevom blogu za godinu dana postojanja ostvareno preko 200 hiljada posjeta sa komentarima koji u brojnosti prevazilaze sve blogove u Crnoj Gori. Da li je ovo neki vid cenzure ili autocenzure ostaje nam da prosudimo sami, međutim upravo na ovom tekstu koji je na PCnen-u prenesen u formi Bloga nekog ko se potpisuje kao “Slobodna izražavanja”, a ne čijim komentarima neko ko je poznat redakciji PCNen-a, a potpisuje kao perfect stranger, polemiše sa Slavkom Perovićem. U tome ne bi bilo ništa čudno, da upravo taj ne saopštava sljedeće: “Danas sam, recimo, izložio jednu svoju ideju o mogućem budućem političkom djelovovanju bivših članova bivšeg LSCG, koje bi značajno doprinijelo, po mom mišljenju, demokratizaciji društva. Moj je komentar bio prisutan na blogu nekolika sata, nakon čega je uklonjen, bez ikakvih objašnjenja. Tako se umjesto očekivanog pokretanja kostruktivne rasprave na bazi mog komentara, sve završilo ponovnim nasrtajem na slobodu izražavanja i duševnim bolovima kojima sam i dalje izložen (i koji, na žalost, ni na koji način ne mogu da budu sankcionisani). Ne preostaje mi ništa drugo nego da ponovim riječi koje sam upotrebio u prehodnom (i istovjetnom) slučaju cenzurisanja: ako se ovi drže za slobodne, kakvi li su tek neki “neslobodni”?”

Ovim se pokušava, a što je posebno zanimljivo, ponovo trenirati sloboda izražavanja na LSCG-u. Ovakav stav ne čudi s obzirom na političku bliskost vlasnika PCNena sa redakcijama medija koji su pod kontrolom Miodraga Perovića, ali čudi da redakcija Slobodne Evrope i dalje ignoriše značajna politička kretanja u Crnoj Gori, posebno u duhu činjenice da se na internetu više od decenije vodi pravi rat za istinu o Crnoj Gori. Na sreću, crnogorska redakcija Slobodne Evrope ovaj medij ne kontroliše.

Advertisements