Izvor: Mina

oliveTenderska komisija za realizaciju projekta turističke valorizacije Valdanosa odlučila je danas da pozove na pregovore britansku kompaniju Kubus luks /Cubus lux/, dok je ponuda rusko-crnogorskog konzorcijuma Mos siti grup /Mos city group/ proglašena neispravnom. Komisija je zaključila da je ponuda Mos siti grupe formalno neispravna jer ne postoji bankarska garancija, a u njoj nijesu ni zadovoljeni ni drugi traženi uslovi iz tenderske dokumentacije.

“Komisija je zaključila da nakon neophodnih razjašnjenja pojedinih elemenata ponude uđe u zvanične pregovore sa kompanijom Kubus luks”, navodi se u saopštenju. Iz Komisije je saopšteno da je na predlog njenog člana, Gzima Hajdinage, predsjednika Opštine Ulcinj, zaključeno da se u pregovorima potencijalni investitor obaveže da će u maksimalno mogućoj mjeri uvažiti zahtjeve lokalne samouprave i mještana tog grada.

Hajdinaga posebno insistira na održavanju i korišćenju maslinjaka na lokalitetu Valdanos, kao i drugim pitanjima koja će biti moguće definisati dugoročnim ugovorom o izdavanju u zakup Valdanosa.

Ponude za dugoročni zakup bivšeg vojnog odmarališta Valdanos zaključen je u srijedu. Kubus luks je ponudila fiksni godišnji zakup od 18 centi za kvadratni metar, a planirane su investicije vrijedne 222,51 milion EUR. Mos siti grup, kojeg čine ruska i istoimena crnogorska firma, za zakup kvadratnog metra ponudila je 15 centi i ulaganja vrijedna 644 miliona EUR.

Kubus luks je firma usmjerena na ulaganja u Hrvatskoj. Kubus luks, prema podacima sa internet sajta kompanije, upravlja sa dvije kockarnice u turističkim odmaralištima u Puli i Selcu i marinom sa više od 200 sidrišta na ostrvu Ugljan, nedaleko od Zadra.

Akcije Kubuks luksa kotiraju se na Londonskoj berzi. Kompleks Valdanos nudi se u zakup na 30 godina sa mogućnošću produžetka. Uvala Valdanos nalazi se četiri kilometra od Ulcinja i ubraja se među najatraktivnije lokacije u Crnoj Gori.

Površina kopnenog dijela je 346 hektara. Plaža Valdanosa duga je 342 metra, a široka 11 metara. U uvali se nalazi vojno odmaralište koje nije u funkciji, a površina objekata je 8,7 hiljada metara kvadratnih.

Uvala Valdanos je i evidentirani podvodni arheološki lokalitet, gdje se mogu očekivati značajna podvodna nalazišta još iz vremena antike.

Lokalitet je istorijski veoma poznat i na njemu se nalazi veliki broj stabala maslina.

Advertisements