Izvor: Mina

israBrojni delegati na konferenciji Ujedinjenih nacija (UN) o rasizmu, koja se održava u Ženevi, napustili su salu tokom govora iranskog predsjednika Mahmuda Ahmadinedžada, koji je izraelsku vladu nazvao rasističkom. Nekoliko minuta nakon što je izašao za govornicu Ahmadinedžad, je optužio Izrael da je “koristio holokaust i progon Jevreja kao opravdanje za okupaciju jedne zemlje i naroda i stvaranje rasističke države”, prenosi BBC.

Ahmadinedžadov govor prekidali su povici jednog broja učesnika konferencije koji su ga nazvali rasistom, i koji su nakon toga udaljeni iz sale.

Neki delegati su, međutim, frenetično aplaudirali iranskom predsjedniku. Izrael, koji bojkotuje konferenciju, odmah nakon početka skupa opozvao je svog ambasadora u Švajcarskoj, zbog toga što se predsjednik te zemlje, Hans-Rudolf Merc, susreo sa Ahmadinedžadom.

Brojne zapadne zemlje odlučile su da bojkotuju konferenciju zbog ranijih spekualcija da bi na njoj mogao da bude ispoljen antisemitizam i da bi javna kritika religija, a posebno islama, mogla da bude proglašena za rasističko ponašanje. U obraćanju prilikom otvaranja konferencije, generalni sekretar UN Ban Ki Mun rekao je da je rasizam “ozbiljan problem” koji se “ne može riješiti odsustvom sa ove konferencije”.

Ki Mun je kazao da žali zbog odluke pojedinih zemalja da bojkotuju skup. Predstavnici Kanade, Italije, Sjedinjenih Američkih Država, Australije, Novog Zelanda i Holandije, saopštili su da neće učestvovati na konferenciji, a njima se sinoć pridružila i Njemačka.

Advertisements