Izvor: Dan

ubicaAmerički federalni istražni biro (FBI) upozorio je u najnovijem izvještaju da organizovane kriminalne grupe sa Balkana, među kojima su i crnogorske i albanske, predstavljaju rastuću prijetnju Sjedinjenim Državama. U godišnjem izvještaju FBI opisuje način rada balkanskih organizovanih kriminalnih grupa koje posluju ili potiču iz Crne Gore, Albanije, Bosne i Hercegovine, Srbije, Makedonije, Hrvatske, Grčke, Bugarske i Rumunije. U tim zemljama, kako stoji u izvještaju, kriminalne grupe su uključene u rad novih demokratskih institucija.

Te kriminalne grupe, kako se navodi, iako djeluju u raznim gradovima i državama, ne pokazuju tip zločinačkog uvezivanja po kome funkcioniše italijanska Koza nostra.

– Još uvijek ne raspolažu sofisticiranim metodama tradicionalnog evroazijskog kriminala ili Koza nostre, međutim bilo kako bilo dokazali su da su sposobni da se prilagode brzoširećem kriminalnom tržištu. Korijeni organizovanog kriminala u pomenutim balkanskim zemljama počinju u 15. vijeku i imaju osnovu u tradicionalnoj klanovskoj organizaciji društva i života. To posebno ako se zna da se na Balkanu funkcionisalo u okviru familija. Svaki klan imao je svoju specifičnu teritoriju i kontrolisao je aktivnosti na tom području. Zaštita poslova i interesa u sopstvenoj teritoriji često je dovodila do nasilja između familija – navodi FBI.

Dugogodišnja komunistička vlast, prema njihovoj ocjeni, dozvoljavala je djelovanje crnog tržišta na Balkanu, ali su te nelegalne aktivnosti bile sužene na region.

– Kada je došlo do kolapsa komunističkog sistema kasnih 90-ih došlo je i do ekspanzije balkanskih kriminalnih aktivnosti. Kriminalno tržište, do tada zatvoreno u pojedine grupe, odjednom se otvorilo i stvorena je internacionalna kriminalna mreža. Organizovane kriminalne grupe su se infiltrirale u nove demokratske institucije što im je otvorilo nove mogućnosti i proširilo oblasti njihovog poslovanja, posebno pranje novca, naručena ubistva i šverc narkotika. Balkanske kriminalne grupe aktivne su u Americi od sredine osamdesetih. U početku su bile uključene u niži nivo kriminala koji podrazumijeva pljačke banaka i kuća. Kasnije etnički Albanci su se pozicionirali i postali učesnici krupnijeg kriminala. Kako su se njihove veze sve više učvršćivale, širili su svoje vođstvo nad kriminalnim organizacijama. Ne postoji jedna balkanska mafija čvrsto strukturisana kao tradiocionalne organizacije. Riječ je o organizovanim kriminalnim grupama koje djeluju u Americi, nijesu precizno definisane ili organizovane. Više je riječ o instant grupama formiranim oko vođe koji ima zaleđinu ili glavnu bazu u državama na Balkanu – stoji u godišnjem izvještaju FBI.

Osim klasičnog organizovanog kriminala, Federalni istražni biro zaključuje da balkanski mafijaši primjenjuju i nove metode, pa su tako sve izvježbaniji za softiciranije zločine, uključujući prevare s nekretninama.

Da su balkanske mafijačke grupe usko povezane među sobom potvrđuje i činjenica da u izvršenju najtežih krivičnih djela na ovim prostorima učestvuju mješovite organizacije iz svih bivših jugoslovenskih republika. Najbolji primjer za to je nedavno ubistvo vlasnika hrvatskog “Nacionala” Iva Pukanića. Za organizaciju tog ubistva osumnjičeni su jedan crnogorski državljanin, dvojica državljana iz Srbije, dok su kao izvršioci označena dvojica državljana Hrvatske. Takođe se nerijetko dešava da se osumnjičeni za najteža krivična djela skrivaju u susjednim bivšim jugoslovenskim republikama. Tako crnogorski kriminalci bježe u Srbiju, BiH, Hrvatsku, a utočište njihovih kolega je u Crnoj Gori. U više navrata je beogradska štapa tvrdila da se u Crnoj Gori skrivaju pojedini pripadnici zloglasnog “zemunskog klana”, optuženi za ubistvo srpskog premijera Zorana Đinđića. Takođe, kriminalci na ovim prostorima su povezani i u poslu oko šverca ljudi, cigareta i narkotika.

Advertisements