Izvor: Mina

valdNova demokratska snaga Forca upozorila je danas kompanije koje su dostavile ponude za zakup Valdanos da se zbog spornog vlasništva nad zemljištem vode sudski sporovi, kao i da je već dosta predmeta stiglo i do Međunarodnog suda za zaštitu ljudskih prava u Strazburu.

“Investitori će naići na velike probleme prilikom realizacije predviđenih investicija i još jednom treba dobro da razmisle o konačnom ishodu velikih ulaganja njihovog kapitala”, saopštio je potpredsjdnik Force Džeudet Cakuli na konferenciji za novinare.

Na tender za dugoročni zakup bivšeg vojnog lokaliteta Valdanosa ponude su dostavili britanska kompanija Kubus luks /Cubus lux/ i rusko-crnogorski konzoricjum Mos siti grup /Mos city group/.

Cakuli je kazao da je ta partija i ranije pokušala da skrene pažnju političarima da riješe pitanje povraćaja imovine u Valdanosu, na taj način, što bi sudstvu omogućili da radeći nezavisno prekine diskriminatorski odnos prema legitimnim vlasnicima.

“Sudski sporovi u vezi sa povraćajem zemljišta, koji još nijesu okončani, više su političko nego pravno pitanje, jer zakoni Crne Gore su nedvosmisleno na strani bivših vlasnika. Međutim, politički predstavnici na lokalnom i državnom nivou preko Valdanosa su do sada, obećanjima da će vratiti maslinjake u Valdanosu, ostvarivali političke benefite kupovinom glasova na više izbora”, tvrdi Cakuli.

On smatra da je ta kupovina glasova, između ostalog, omogućila da cio Valdanos i područje Mendrua bude dio Morsko dobra, što je suprotno principima proklamovane decentralizacije vlasti.

Iz Force podsjećaju da je Odlukom Skupštine opštine Ulcinj o povraćaju odnosno deeksproprijaciji iz 2007. godine i masovnim protestima, potencijalnim investitorima ukazano na činjenicu da uvala Valdanos treba da se vrati bivšim vlasnicima.

“Eventualni dogovor i ugovaranje za investicije u Valdanosu treba da nastupe tek nakon povraćaja maslinade u Valdanosu”, smatra Cakuli.

On je pozvao predstavnike kompanija Kubus luks i Mos siti grupe, kao i ostale zainteresovane investitore da posjete web sajt http://www.valdanos-ul.com i bliže se upoznaju sa problematikom vlasništva u Valdanosu.

“Izgleda da je sada na redu ostvarivanje nekih drugih interesa političkih struktura i oni su se dali u izdavanje pod zakup tuđe imovine za minoran iznos od 15 centi po kvadratnom metru”, dodao je Cakuli.

On je kazao da treba da prođe hiljadu godina da bi se naplatila tržišna cijena zemljišta u Valdanosu ukoliko bi se prihvatila ona koja je ponuđena na tenderu.

“Nas su na ekonomskim fakultetima učili da se vrijednost zemljišta određuje vrijednošću naplaćene rente u trajanju jedne generacije rente za period od 25 godina. Masline nijesu uračunate”, tvrdi Cakuli.

On je pozvao lokalnu ulcinjsku vlast odnosno Demokratsku uniju Albanaca (DUA) i Demokratsku partiju socijalista (DPS) da bivšim vlasnicima i građanim kažu da li su za primjenu zakona i vraćanje nasilno oduzete imovine bivšim vlasnicima.

Cakuli je dodao da DUA i DPS treba da primjene odluku Skupštine opštine iz 2007. godine, a ne da kao gradonačelnik Ulcinja Gzim Hajdinaga kroz učešće u komisijama kumuje otuđenju tuđe imovine.

“Poznata ja pravna činjenica da imovinska prava nikad ne zastarjevaju pa je je bolje da sami što prije napravimo povraćaj jer nakon što tako bude dosudio sud u Strazburu, puno će nas više koštati”, poručio je Cakuli.

Advertisements